Varendsleden - Zuid Småland

Deze prachtige kanoroute door het zuiden van Småland start in het dorpje Asa. De 120 kilometer lange Varendsleden is zeer afwisselend en zeker de moeite waard. Onderweg zijn meer dan voldoende kampeermogelijkheden en logshelters te vinden. Om te beginnen is er in Asa een jeugdherberg en je kano of kajak kun je huren bij het plaatselijke kanocenter. De kanoroute is gemakshalve onderverdeeld in zeven etappes, over het algemeen licht tot gemiddeld. Slechts één etappe is wat zwaarder in verband met wat stroomversnellingen. Transport van je kano over land is natuurlijk de beste optie wanneer je niet helemaal zeker bent ;-) Na de eerste peddelslagen over de Asasjön peddel je op je gemak de Zuid Zweedse natuur én het avontuur tegemoet.

Varendsleden De Varendsledeen dankt zijn naam aan het kleine land Varend, zo'n 1000 jaar geleden ontstaan en toendertijd een van de 13 "kleine landen", elk met hun eigen "koning", nu de provincie Småland. Het watersysteem van de rivier de Mörrum, dat de Varendsleden volgt, was een belangrijke transportroute richting zee in het zuiden. Vanuit het noorden, begrensd door het meer Asasjön strekt de Varendsleden zich uit naar de zuidelijke vlakten, rijk aan meren. De overgang van de heuvelachtige hooglanden met dichte naaldbossen aan de voedselrijke vlakten met loofbos en kleinschalige landbouw brengt je veel natuurlijke afwisseling op je tocht.

Langs de Varendsleden ontdek je overblijfselen uit het Stenen Tijdperk en vaar je langs een kasteelruïne, waar ridders vochten tegen hun aartsvijand Denemarken. Je vaart door een legendarisch land waar de bossen en meren vol zitten met kabouters, houtnimfen en andere mystieke wezens. Let op en pas goed op je peddel! Het is uitkijken geblazen voor de enorme slang Lindormen! ;-) Het kanoseizoen is lang. Geniet van de frisheid van de lente, het weelderige groen van de zomer of de warme kleuren van de herfst. Stoor zo min mogelijk de dieren, laat geen afval achter en respecteer het "Allemansrätten".

Varendsleden - de etappes in het kort:

kanovaren informatie- Asa - Åby - 18 km
- Åby - Evedal - 15 km
- Evedal - Gemla - 20 km

Het traject tussen Öjaby en Gemla is erg mooi, maar niet zonder obstakels. Er zijn zes portages. Het water is snel stromend en bij een lage waterstand heb je kans meer stenen in de stroomversnellingen te raken. Net na Bergkvarasjön en net voor Gemla is het goed opletten. Volg de markers en bestudeer vooraf de kaart zorgvuldig. Hier is namelijk een camping, maar gezien de snelle stroming heb je kans dat je deze mist. (staat met bordje aangegeven)

- Gemla - Huseby IJzerfabriek - 22 km
- Huseby IJzerfabriek - Torne - 10 km
- Torne - Getnö - 18 km

Natuurreservaat Ten oosten van het eiland Igelön splitst de Varendsleden zich. Je vindt hier een boei met informatie over kanovaren op Åsnen.

- Getnö - Granö - 24 km - oostelijke route
- Getnö - Ålshult - 11 km - westelijke route

Kies je de westelijke route, dan vaar je door de prachtige fjorden van Näckhall en Rönnebäck langs vele eilandjes. Je vindt hier twee heerlijke plekjes om te overnachten en te genieten van de ondergaande zon over het Åsnen. Je passeert het Långö Natuurreservaat, een beschermd vogelgebied.