Lagaleden - afwisselende kanoroute in Zuid-West Zweden

lagaleden Zweden, een kanoland bij uitstek en alom bekend bij menig kano en kajakvaarder. Voor elke kanovaarder wat wils, of je nu houdt van grootwater, idyllische meertjes, woeste rivieren. In elke streek zijn wel prachtige uitdagingen te vinden als je van kanovaren houdt.

Een van de langste kanoroutes waar je heerlijk kunt genieten van alle vrijheid die Zweden te bieden heeft is de Lagaleden. Een combinatie van meren, stroompjes en de rivier de Lagan biedt je voldoende mogelijkheden voor kortere dagtochten of een meerdaagse kanotocht.

Het meer Bolmen is het hart van de Lagaleden. Deze kanoroute van ongeveer 180 kilometer start noordelijk van de Bolmen in Forsheda. Het Bolmenmeer biedt je ruim de mogelijkheid om heerlijk te peddelen of te vissen. Op de meeste van de 365 eilanden kun je perfect "wild te kamperen" en 's avonds lekker genieten bij een zelfgemaakt kampvuurtje.

Kampeer- en overdraagplaatsen

Wil je af en toe iets meer comfort, langs de Lagaleden zijn ruim 30 kanocampings en kampeerplaatsen te vinden. De een wat uitgebreider dan de ander. Sommige van de kampeerplekken zijn enkel ingericht om te overnachten. Er is een klein sheltertje aanwezig, vuurplaats en ecotoilet. Maar op de route, tot aan de westkust zijn ook wat grotere campings te vinden, met vanzelfsprekend de bijbehorende faciliteiten. De kinderen willen tenslote ook wel eens iets anders dan alleen varen. Leuke mogelijkheden om je tocht wat afwisselend te maken.

kanokaart lagan
Detail kanokaart Lagaleden v.v. kampeer en overdraagplaatsen - (Hjörnered natuurgebied)

De Lagaleden loopt door de provincies Smaland en Haland en onderweg zijn er genoeg mogelijkheden voor leuke uitstapjes, of gewoon je inkopen doen. Varend over de Lagan moet je wel verschillende keren overdragen, dus een kanokarretje mee is aan te raden. Er zijn verschillende start- en stopplaatsen, dus je hoeft echt niet de hele kanoroute in één keer te varen. Maar is natuurlijk wél uitdagend.

Wil je meer informatie over de Lagaleden, Kjell Johannesson van Bolmåns Kanot & Fritid kent alle "in's en outs". Verkoopt visvergunningen en voor kanohuur en kanokaart kun je ook bij hem terecht:

Bolmåns Kanot & Fritid

Enkele kanoroute suggesties:

Bolmen (Nöttja) - Traryd
Dagtocht Bolmen / Lagan en het meer Exene. (4 kanocampings)

Bolman (Nöttja) - Markaryd
Afwisselende kanotocht, een prachtig landschap, met de passage van drie kleine meren. (2-3 dagen - kanocampings)

Bolman (Nöttja) - Markaryd - Hjörnered (Lahore - Kattegat)
Afwisselende en uitdagende kanotocht, Bolmnen - Lagan. (3-5 dagen - 12-13 kanocampings afhankelijk van route)

Skeen - Nöttja - Traryd - Markaryd - Majenfors
Passage van twee meren (Kösen-Exene plm. 1 uur) met kanokar (3-4 dagen - 10 kanocampings)

Het meer Unnen
Kanotocht start in Dyhult, peddelen ten Noorden van Unnaryd. (1-2 dagen - 3 kanocampings)

Bolmen - Unnen
Start Bolmen (zuid) of Unnen. Kanokar nodig voor drie kleine passages. (2-4 dagen - 5-9 kano campings, afhankelijk van de route)

Bolmen rond
Starten in het zuiden, of in de rivier naar het noorden. Sommige eilanden zijn beschermd natuurgebied.

In verband met wind is aan te raden de westzijde te varen of of ten oosten van Bolmsö. (3-6 dagen - 11-12 kanocampings, afhankelijk van de route)

Flammabadets Camping

Een mooi plekje om even op adem te komen wanneer je net Zweden binnentrekt of voor je vertrekt. Op Flammabadets camping van Nathalie en Ole Saadenhjelm, direct naast het sportpark in Knared is het even goed toeven. Niet veel drukte, voorzien van een kleine receptie, enkele twee- en vier-persoons stuga's. Alles op het welbekende gemoedelijke Zweedse tempo.
Tip: Het dichtbij gelegen Hjörnered natuurgebied is de moeite waard om van hieruit te verkennen. (zie bovenstaande detailkaart)

Flammabadets camping