Top kanovakantie bij Adventure Center Tyngsjö

Eric Hendriks en Leanne Janssen zijn op 8 juni 2011 getrouwd en en doen verslag van hun super en unieke huwelijksreis in Zweden.

Na ons huwelijk op 8 juni vertrekken we richting Tyngsjö voor een onvergetelijke huwelijksreis. De reis verloopt voorspoedig en 9 juni komen we aan in Äppelbo, een plaats in de gemeente Vansbrö in het landschap Dalarna en de provincie Dalarnas län in Zweden. Edwin en Carin Klomp staan ons op te wachten en we worden hartelijk ontvangen. Nog even wat boodschappen doen en dan samen verder richting Tyngsjö, zo'n 25 kilometer van Äppelbo. In een ontspannen sfeer samen aan de koffie met taart. We voelen ons dan ook gelijk op ons gemak. Op de ruime natuurcamping zoeken we een perfect plaatsje om onze tent op te zetten en maken gelijk kennis met de knotten. Het zijn er veel dit jaar, dus Edwin biedt ons aan om lekker van de Tipi gebruik te maken. Bij het vuurtje in de tipi hebben we gelukkig wat minder last van deze venijnige beestjes.

Kano Avonturencentrum Tyngsjö

Svartälven kanotocht

Na een heerlijke nachtrust krijgen we ruime uitleg over alle ins en outs van de te volgen route. Dit natuurlijk met koffie en gebak. De Svartälven, een kanotocht van 98 kilometer in zeven dagen. Als je dit wil natuurlijk, want Edwin en Carin zijn flexibel en je kunt alle kanten uit. Wij plannen de kanotocht voor negen dagen. Edwin brengt ons met Jeep naar de naar de vertrekplaats. Voor vertrek volgen nog de allerlaatste tips en adviezen. “We zijn altijd bereikbaar als het nodig is” zegt Edwin. Nog een mooie foto van ons "huwelijksbootje" en het is tijd te vertrekken. "Goede reis en als er problemen zijn horen we het, maar denk er aan, vooral genieten!"

Kano Avonturencentrum Tyngsjö Ons kano-avontuur begint. Wat een schitterende natuur en een rust. De eerste uren zeggen we vaak tegen elkaar "Kijk eens wat mooi, Oh dat is een plaatje". Na acht uur kanoën, vinden we een plekje gevonden waar we onze nacht willen doorbrengen. Wel na een belletje naar Edwin, waar dat mooie plekje dan wel is te vinden. Hij had het nog wel zo goed uitgelegd. We zetten ons tentje op en al snel wordt weer duidelijk dat we vuur moeten maken, wat een knotten! Het is echt genieten van onze maaltijd, de natuur en het uitzicht. Een spelletje "mens erger je niet" en dan snel ons tentje in. Dit wordt voor ons een ritueel. Eric de schoenen al uit, de slaapmatjes in de aanslag. Alles snel de slaapcabine in. Leanne er achter aan en dan de slaapcabine vlug weer dicht. Zo houden we de meeste knotten buiten.

Kano Avonturencentrum Tyngsjö Het is wel even wennen, die slaapmatjes, maar we slapen heerlijk. We worden wakker met vogeltjes op de achtergrond en verder geen geluid. Nog even een fotootje maken van ons eerste geweldige stekje en verder met onze tocht. Eric navigeert en daar gaan we weer. Nog steeds genieten van de omgeving. Tijdens de kanoroute moeten we ook enkele landtransporten maken. In het begin is dat even uitvogelen hoe dat precies moet, maar we krijgen er handigheid in. De landtransporten gebruiken we met regelmaat om even uit te rusten, wat eten klaar te maken en te genieten van de omgeving. De lage waterstand brengt ons soms aan het twijfelen of we wel verder kunnen peddelen. Gewoon door gaan blijkt dat dit best lukt.

Ons volgende plekje snel onze tent opzetten. Het begint een beetje te regenen. Ja en dan neem je niet de tijd om je schoenen aan te trekken. Eric zit onder de muggen en knotten-bulten. Weer wat geleerd, gewoon eerst je sokken en schoenen aantrekken. Wederom hebben we een mooi plek en genieten we volop. We kiezen bewust te overnachten bij de kleine shelters. Er is slecht weer vooorspeld, dus perfecte plekjes om droog te zitten. Bij elke shelter ligt er een bijl en zaag, goed gereedschap voor het maken van een een kampvuurtje. Dit is dan ook het eerste wat we doen. Op sommige plaatsten zit er een BBQ rooster op, waar je eventueel je gevangen vis kan roosteren. We kijken uit over een strak stukje water, dat is de weg die we moeten gaan morgen. Tijd voor een spelletje en een goede nachtrust.

Kano Avonturencentrum Tyngsjö Ja en dan is het wakker worden met een fantastisch uitzicht. "Dit is écht genieten!" We starten met regen, maar dat zal de pret niet drukken. De poncho aan en gaan met die banaan. Al snel werd het droog en hebben we prachtig weer. We beginnen al wel onze spieren te voelen. Helaas begint de blesurre van Eric begint op te spelen, maar het gaat nog steeds goed. Blijkbaar varen we een verkeerde afslag en maken een ommetje van zo'n 15 kilometer. We proberen Edwin te bellen, maar door het slechte ontvangst is communicatie moeilijk. Probeer dan maar eens uit te leggen waar je staat.

We bellen aan bij een huisje met de vraag waar we zijn op de kaart. Het oude mannetje van rond de 80 jaar kan ons dit niet vertellen. Het plaatsje staat blijkbaar niet op de kaart. Dit is voor ons even slikken. We zitten fout. Het oude mannetje wijst ons aan terug te kanoën, we komen dan vanzelf de Svartälven tegen. Want daar moeten we in. Edwin had ons nog zo gewaarschuwd voor dit punt. Het voordeel van verkeerd kanoën is wel dat we een bever zien en op het allermooiste plekje in heel Zweden staan!!! Geen knotten, wel mieren, maar een supermooie plek. Eindleijk een beetje rust. Dit hebben we wel verdient. Uitrusten om morgen de Pizza en de Cola te drinken in Lesjöfors, waar we ons eigenlijk vandaag al op verheugen.

Kano Avonturencentrum Tyngsjö Zo zit je er dan bij, heerlijk primitief en gezellig. Kleren wassen in het meer en in het hutje drogen aan het lijntje wat gespannen is. In de stilte van de avond bij het vuurtje staat aan de overkant een eland. Probeer dan maar eens heel vlug. maar stil een fototoestel te pakken en hem natuurlijk zo goed mogelijk te fotograferen. Knap moeilijk van zo'n afstand, maar feit is en blijft, wij hem goed hebben gezien en zijn hier super blij mee! De Svartälven, een mooi gebied. Rust, rust en nog eens rust. Vele vlindertjes "dwarrelen" over het water. Een super mooi stukje van de kanoroute waar we volop genieten. En dan de Mögreven... Pffff... De wind op ons koppie en peddelen als een gek. Doen we dat niet, dan gaan we achteruit.

Een verdiende rust in het 'Jeugdherberg' Esperanto. Het is hier goed bijtanken, op een normaal bed slapen en gewoon eten. Even geen "adventurefood". Naar het winkeltje voor een pizza en een cola. Jeetje, wat kun je daar van óók genieten. Heerlijk uitgerust vervolgen we onze tocht. Eric heeft al veel last van een oude blessure, maar dat gaat ons niet tegenhouden. We beginnen met een stukje landtransport. Starten op een rustig stukje water. Daarna opnieuw een meertje over met de wind op het koppie. Langs het vikingeneiland, een plek waar je niet mag kamperen. Een modderig stuk landtransport volgt. Dit is hard werken. Hier moeten we helaas beslissen om te stoppen. De schouder van Eric, wil niet meer. Om verdere blessure te voorkomen is het bij Östervik einde oefening. We bellen Edwin en na een uurtje arriveert hij om ons terug te brengen naar de camping.

Kano Avonturencentrum Tyngsjö De laatste dagen van onze huwelijksreis verblijven we in een huisje van één van de dorpgenoten. Een schitterend uitzicht over het Tyngsjömeer en alles bij de hand. De kano aan het meer, zodat we nog eens even heerlijk rond kunnen dobberen op het Tyngsjömeer. We vermaken ons prima, heerlijk wandelen in de prachtige omgeving van Tyngsjo. En dan mogen we iets unieks meemaken: de tweejaarlijkse brandweeroefening van Tyngsjö. Edwin en Carin vragen of wij het leuk vinden om hier bij te zijn. Dit aanbod slaan we dan ook niet af.

"Onze huwelijksreis is super en uniek! We komen graag nog een keer terug bij Adventure Center Tyngsjö. Edwin en Carin bedankt voor jullie gastvrijheid en gezelligheid. Jullie willen uistralen dat jullie een persoonlijke touch willen geven aan Adventure Center Tyngsjö. Naar onze mening is dit zeker gelukt. Elke keer een stukje gebak bij de koffie, dat krijgen we thuis niet eens. Helemaal super!" Eric en Leanne