Liljendalsälven, ontmoeting met de bever

kanoroute Lilljendalsälven vv - solo kano en kajak Genieten op de Liljendalsälven tot overdraagplaats aan de dam bij Öforsen, vv-tochtje plm 12 km.


Het vaartraject na de dam onderaan de Millsjön wordt "gebroken" door enkele overdraagplaatsen. Wat overblijft is een kort stuk licht stromend water, de Liljendalsälven. Het blijkt een bijzonder mooie kanoroute en zéker de moeite waard te ontdekken. Even na Liljendal zetten we onze kano's in en varen in zuidelijke richting. Het riviertje kronkelt zich een weg door een lieflijk dal.

kanotocht Liljendal - bever Aan de verscheidenheid aan frisgroene kleuren van planten en bomen zie je dat het water zich in de loop van de tijd een brede baan door het dal heeft gebaand. Op enkele plekken is het voor ons zelfs even zoeken naar een doorvaart. Dan weer door het kort riet, of hier en daar tussen wat takken door. Twee prachtige kraanvogels laten zich niet storen wanneer we langs varen, blijkbaar peddelen we lekker rustig. Aangekomen bij de dam (overdraagpunt) Öforsen, keren we om.

Stroomopwaarts een heel ander uitzicht, de begroeide heuvels worden geleidelijk aan hoger en we varen de andere walkant. Een kant met veel naaldbos waar we met enige regelmaat leuk ingerichte visstekjes aantreffen. Op een ervan nemen we even lekker de rust. We trekken kano en kajak op de kant en maken kwartier. Alhoewel.. een mooi bankje en ook nog eens lekker in de schaduw van de bomen. Wat koffie erbij en genieten van het uitzicht.

Tegen het eind van de middag varen we terug naar de startplek. Nog even een stukje verder tot achter Liljendal. Het stroompje wordt smaller, flinke rotsblokken versperren uiteindelijk de doorvaart. We keren om en.... nu hebben we wél iemand gestoord! Met een flinke klap van zijn staart laat een bever weten dat we geen tolgeld hebben betaald. Of...? Nieuwsgierig laten we hem wat dichterbij komen. "Genoeg gezien" denkt ie en laat zijn staart nog een keer flink het water raken. We hebben weer vrije doorvaart en.... genieten!