Kvien - Kanovaren onder de waterlijn

Onderdeel van een van de verschillende Tyngsjö kanoroutes is het meer Kvien. Op dit moment vanwege de lage waterstand een spectaculair gebied om te varen. Grote en kleine rotsblokken steken hoog uit boven de waterspiegel. Door de afwisseling lijkt het gebied een grootse archipel van eilanden op mini formaat. De oorspronkelijke waterspiegel trekt op ooghoogte aan mij voorbij. Aan de wisseling in kleur op de stenen is goed af te lezen hoe hoog normaal het water in de Kvien staat.

Kano Avonturencentrum Tyngsjö - kanovaren op de Kvien Het is wel opletten geblazen. Net onder de waterspiegel is het aantal rotsblokken zo mogelijk nog groter. Lekker laveren en genieten van de prachtige vergezichten. De avondwind streelt mijn oren. Best even lekker, de knotten hebben me bijna opgevreten vandaag. Op het water heb je er gelukig iets minder last van.

De fantastische tocht van de avond ervoor is eigenlijk iets te kort, dus ik besluit vandaag een flinke rondtocht te varen. Halverwege een heerlijke pauze met flinke rondwandeling door een drooggevallen stuk van de Kvien. Mossen beginnen aan te groeien, de toppen van de uitgeharde boomstronken, normaal nét onder water, zijn ware kuststukjes. Ik volg het pad waar een eland mij blijkbaar is voor geweest terug naar de kano. De wind is ondertussen wat aangetrokken. Nog even flink aanpeddelen naar het startpunt.

Zuid Dalarna herbergt nog echte ongerepte natuur en je hoeft het niet te zoeken. Als je maar weet waar je zijn moet. De kano weer op de auto en terug naar het Canoe Adventure Center Tyngsjö om 's avonds nog eens even lekker na te genieten.