Kano avonturencentrum Tyngsjö - Zuid Dalarna

Na hun start op Varmlandsgarden hebben Edwin en Carin besloten hun kano activiteiten voort te zetten in Tyngsjo. Op zoek naar een geschiktere locatie voor een echt kano avonturen centrum hun oog gevallen op een plek in de bossen van Dalarna grenzend aan het meest Noordelijke puntje van Varmland. Van hieruit zijn de meerdaagse kanotochten die zij aanbieden beter te handelen. Maar niet alleen dat, voor de avontuurlijke kanovaarder is er meer keus, van ongerepte natuur en wildernes tot een aaneenschakeling van lieflijke meertjes. Momenteel worden vier meerdaagse kanotochten aangeboden, varierend in lengte en duur van 58 tot 130 kilometer (3-4 7-14 daagse tochten)

Kano Avonturencentrum Tyngsjö Zodra we arriveren zien we het vertrouwde blauwe tentenkamp geschikt voor grotere groepen. We worden net als vorig jaar warm onthaald met koffie met een door Carin zelf gebakken Zweedse boule. Wat een gastvrijheid. Ze nemen eerst nog even rustig de tijd om een kanotocht door te spreken met een groep avonturiers. Uitvoerig worden alle details van de tocht besproken. Met name de veiligheid is een aspect wat goed aan de orde komt. Tenslotte moet je in dit uitgestrekte gebied terug kunnen vallen op iemand in geval van een calamiteit.

In de middag varen we met onze kajaks nog even over de Tyngsjo. Langs een perfecte picknickplaats met shelter voor de nacht. Vanhieruit trekken we richting enkele vennetjes. Prachtig begroeide doorvaartjes, waar we soms met de kajak even over een grote steen schuiven. Plots zien we aan de overkant van een klein vennetje iets wits bewegen tussen de kleine berkenboompjes. Een eland? Nu hebben we op onze tochten al heel wat elanden gezien maar een witte te mogen bewonderen schijnt zelfs voor de Zweden een zeldzaamheid te zijn. Bij navraag later blijkt dit exemplaar al enkele malen in deze regio gespot te zijn. Voor ons is het in ieder geval een "kroon op ons kajakavontuur".

kanovaren informatie Canoe Adventure Center Tyngsjö