De wildernes van Zuid Dalarna

Zuid Dalarna, een prachtige streek met veel meren en kleine riviertjes diep verscholen in een uitgestrekte wildernes; Vildmark op z'n Zweeds. Hier raken we voorlopig nog lang niet uitgepeddeld. Bovendien blijkt Canoe Adventure Center Tyngsjö een fantastische ontmoetingsplek van én voor echte kanovrienden. Reden voor ons wat langer te vertoeven om al dit vaarwater eens goed te verkennen. We treffen kanovaarders van diverse pluimage, van ver gevorderd tot beginner. Al is het na een lange rit bij aankomst voor sommigen (begrijpelijk) wat moeilijk op gang komen, bij terugkomst van de kanotocht is iedereen enthousiast en deelt graag zijn of haar belevenis én peddelplezier.

Visarend op de Kvien - Kanovaren Tyngsjo - Zuid Dalarna Zowel voor als na een kanotocht wisselen we over en weer dan ook veel ervarigen uit. Af en toe varen we zelfs samen een eindje op. Ons plan is, naast de vele meertjes die we willen verkennen, dit jaar in etappes de Uvan van Noord naar Zuid te volgen. Met behulp van getailleerde stafkaarten markeren we onze in- en uitstapplaatsen en besluiten de overdraagplaatsen (voor zover we deze nog niet kennen van een eerdere tocht) eerst eens goed te gaan verkennen.

Vanaf de Kvien, het meest noordelijke meer, ontdekken we onderweg de mooiste plekjes en genieten van het wild. Het valt ons op dat dit jaar de kraanvogels zich al in grotere groepen verzamelen. Voorbode van een vroege winter? Niet dat we onderweg veel regen over ons heen hebben gehad, maar dankzij een stevige bui hebben we vanuit een shelter fantastisch zicht op een visarend die zijn jongen voert.

Af en toe varen we op een meertje alsof het lijkt dat we deze helemaal alleen tot onze beschikking hebben. Niets, maar dan ook niets anders dan groen, water, rust en prachtige vergezichten. 's Avonds aan de waterkant genieten van de ondergaande zon is dé ultieme natuurbelevenis.