Met kraanvogels op verkenning

Al verschillende malen zijn we nu ingestapt voor een kajaktocht over de Bussjön. De vissteiger met picknickplaats tussen de twee meren is hiervoor de perfecte startplaats. Afgelopen week hebben we ons eens heerlijk over het meer terug laten waaien op de sterke wind. Vandaag varen we in Noordelijke richting de Mossjön.

Een vrij open meer liggend in een dal, omsloten door gras- en weilanden. De vele huisjes aan het meer hebben vrij uitzicht over het meer en de vele soorten watervogels. In de noordelijke punt is een kleine doorvaart onder de grüsweg. Normaal gesproken te krap om te peddelen, maar met de hoge waterstand van de afgelopen tijd staat er een vrij sterke stroming.

Eenmaal laverend door de boskage, half overhangende takken en struikgewas komen we uit uit op een vennetje. Een drinkplaats voor de vele reeën en elanden. Zodra we door de rietkragen het vennetje opvaren besluiten we kloksgewijs de plas rond te varen. Genietend van de vele soorten watervogels vinden we uiteindelijk aan de andere zijde een van de twee stroompjes die hier samenkomen.

Stroomop worden de rietkragen hoger, het vaartje smaller en passeren we een kleine barrage van kreupelhout. Uiteindelijk wordt onze doorvaart geblokkeerd door een kleine waterval. Het loopt al tegen het eind van de middag. Enkele overscherende kraanvogels wijzen ons de weg terug.