Kanotocht Värmullen - Uvan

Aan de Storgatan van Bergsäng naar Hagfors vinden we een prima startplaats voor een mooie kanotocht over het laatste stukje van de Uvan. Een kleine steiger vergemakkelijkt het instappen en al snel peddelen we in de richting Hagfors. De houten fietsbrug naar Uddeholm lijkt behoorlijk imposant wanneer we er onderdoor varen. Het meertje Värmullen is niet al te interessant en zeker niet wanneer we Hagfors naderen. Het constante geluid van het opdoemende industriecomplex past niet in ons natuurtochtje.

Kanovaren rond Udeholm Na een korte stop met versnapering terug richting de Uvan. Het is redelijk zonnig en het het rammelen van de vele "fietsers" op de oude spoorweg, die nu gebruikt wordt als "dressin" is duidelijk hoorbaar. De kids hebben duidelijk veel plezier, zo te horen. Net voor de dam varen we links het vaartje in om aan het eind langs Stjärnsfors Kvarn (de oude molen en fabriek) over te dragen naar de overzijde. Vanaf de oude papierfabriek de kano's op de kar en een stukje wandelen. Maar niet nadat we eerst even van een heerlijk bakje genieten op het terras.

Kanoglijgoot misschien?? Udeholm Van hier uit is het een flink stuk naar beneden. Het zekere voor het onzekere, lopen we door tot aan de ligplaats van wat jachtjes. Een vlonder verspert hier de doorvaart. Dat scheelt ons in ieder geval een extra overdraging. Door Uddeholm vervolgen we ons tochtje in de richting van de Rådasjön. Hier peddelen we nog even noordwaarts, laten ons wat uitwaaien en steken over, terug naar ons eindpunt, het zandstrand van Radastrands camping. Zo.. alles op het droge, nu alleen nog een transport terug over de "62" regelen.

Radastrands camping

De Uvån

De Uvån, in de Zweedse provincies Värmlands län en Dalarnas län, ontspringt in het laaggebergte ten zuiden van Malung en stroomt daarna door de meren Kvien, Naren en Dragsjön naar Hagfors. Via het meer Värmullen loopt de rivier dan naar Uddeholm en mondt uit in de Rådasjön. Bij Råda verbindt de Årosälven het Rådasjön met de Klarälven. Déze verbinding is eigenlijk ook onderdeel van de Uvån omdat dit de enige natuurlijke afvoer is van het Rådasjön. Nog één traject voor de een volgende tocht?