Kajaktocht op de Uvan, Edet - Gustavsfors v.v.

De aanhoudende regen brengt ons als kajakvaarders dit jaar een extra voordeeltje. Dankzij de hoge waterstand in de regio varen we met onze kajaks door een prachtig natuurgebied. Vandaag weer een van de weinige zomerse dagen, waar we dan ook grif gebruik van maken.

Via het oostelijke meer bij Edet varen we Noordwaarts na enkele kilometers de Uvan stroomop. Normaal gesproken een snel stromend smal riviertje met veel stenen. Nu een brede stroom met afwisselende bospartijen een beide oevers. Uit het riet steekt een reiger nieuwsgierig zijn kop omhoog wanneer we langs glijden. Na enkele kilometers horen we het ruisen van water. Een klein stuwtje verspert onze doorvaart, maar via een smalle doorgang passeren we Oostelijk en varen rondom om net even achter de stuw de kajaks over te zetten.

Onder de brug van de weg richting Malung is de stroom even wat sterker, dus dat wordt even doorpeddelen. Wat volgt is genieten van het uitzicht over de laag gelegen weides en rietkragen. Via een klein meertje steken we westwaarts richting Gustavsfors. Uiteindelijk wordt de stroming vanuit de waterkrachtcentrale te sterk en steken we schuin in terug met de stroming. Aan de rand van het dorp vinden we een perfecte picknickplaats en leggen ons even lekker achterover in de zon. Heerlijk!

De terugweg gaat een stukje sneller en geeft ons een totaal andere kijk op de fantastische natuur. Als vanzelf voert ons de stroming in de goede richting. Plots duikt rechts van ons een bever vanaf zijn burcht in aanbouw het water in. Aalscholvers vliegen over en al snel horen we het ruisende water van de stuw. Genieten!

En genieten is het hier zeker! Al jaren peddelen we de regio Värmland met kano en/of kajak. Vanuit Värmlandsgården is het prima starten, ook voor de wat langere (meerdaagse) tochten. De outdoorlocatie (met vakantiehuisjes en kleine camping) is met name gericht op kanovaarders. Check de website maar eens en bekijk de mogelijkheden:

Värmlandsgården