Kajakken op de Knon bij Knoande

Vlak bij het kanocenter in Knoande vinden we een geschikte plek om onze kajaktocht over de Knon te starten. Deze week hebben we het zuidelijk gedeelte al gepeddeld en direct besloten de rest van de Knon ook per kajak te verkennen. Vanaf de aanlegsteiger is het makkelijk inpakken en wegwezen. Dit lijk wat snel, maar zo doen we het beslist niet. We genieten met volle teugen van de prachtige omgeving. Alleen het aanrijden naar de knon is al de moeite waard. Onder andere prachtige vergezichten over het hele meer.

Even tevoren zijn we nog even gestopt om een route over de Musan naar de Mussjön te verkennen. Wanneer het weer het toelaat zullen we ook hier nog een dag peddelen, dan wel starten vanaf de Mussjön. Naast de Klaralven, waar je in eerste instantie dan voor komt blijken de kleine meertjes rond Eksharad stuk voor stuk verrassend. Zowel in de heuvels westelijk als oostelijk van Eksharad zijn veel kleine meertjes te vinden. Sommige zelfs onderling verbonden door kleine bevaarbaarbare stroompjes.

Vanuit de punt peddelen we zuidwaarts, de rechteroever aanhoudend. Na enkele rijk begroeide eilandjes stroomt rechts vanuit een rietkraag de Musan het meer in. We maken een wijde draai naar links en zien voor ons de uitgestrektheid van de Knon. Op zich is het meer niet al te breed, dus hier en daar kun je binnen korte tijd de overzijde snel bereiken wanneer dat nodig zou zijn.

Tenslotte weet je het nooit wat het weer betreft. We hadden immers de grauwe morgen afgewacht op wat beter weer. Uiteindelijk toch maar gegaan en rijkelijk beloond met een zonovergoten middag op het water. Typisch Zweeds weer zeg ik maar, flink wat wolken, veel zon en af en toe een bui, maar dan wel een flinke. Daar heb je Pelleboer of Paulusma niet voor nodig. Na een lange comfortabele rust op de hoogte van de Busjön steken we over voor de terugtocht. Langs de oever veel meer stenen, prachtig begroeid met bessenstruiken, en kleurrijke mossen. Het is vooral de stilte die je treft. Alleen een licht briesje in de rug en de druppels van de peddels zijn duidelijk hoorbaar. Af en toe een verdwaalde gans in de verte. Heerlijke rust en prachtige vergezichten maken deze tocht onvergetelijk.