Kajak vertier op de Gröcken

Van Ekshärad naar Torsby ligt een prachtig meer met fraai aangelegde parkeerplaats en zwemgelegenheid direct aan de weg. Vorig jaar hebben we hier 's avonds al eens genoten van het fantastische kleurenspel van de ondergaande zon. We besluiten niet langs de weg op te varen, maar onze kajaks direct richting het eerste eiland te sturen. Even tegen de wind in, maar we worden beloond zodra we aan de andere zijde van het eiland aankomen. Adembenemend uitzicht over allerlei kleine eilandjes, grote rotsblokken die hoog boven de waterspiegel uitsteken.

We peddelen voorzichtig tussen alle obstakels heen. Ook net onder de waterlijn ligt op elk moment een verrassing te wachten. Je wilt tenslotte niet continu op de grote stenen vastlopen. Op zich is dat ook geen probleem, het water is kraakhelder, dus je ziet ver vooruit wat je onder water eventueel te wachten staat. Na, op ons gemak, de kajak om- en tussen enkele eilandjes heen gemanouvreerd te hebben bereiken we de overzijde van de Gröcken.

Prachtige oevers, rietkragen waartussen eenden, ganzen en ander gevogelte zich lekker verschuilt en zich af en toe ook nog eens laat zien. We verstoren blijkbaar de rust van twee reigers, die het wat hoger op gaan zoeken in de top van een denneboom. Even verder circelt een buizerd rond, op zoek naar een prooi. Mooi gezicht zoals ie af en toe over scheert. Het wordt eens tijd om de oever op te zoeken om lekker te ontspannen.

Op een van de eilandjes vinden we een uitgelezen stek. We klauteren omhoog op een enorm rotsblok dat gedeeltelijk hoog boven over het water hangt. Boven aangkomen blijkt het een perfecte plek te zijn. Een behoorlijk plateau waarvandaan we het hele meer kunnen overzien. Een belevenis om zo op je gemak de omgeving te verkennen. Onder genot van koffie en broodjes stippelen we de verder route uit. Dit gaat vrij gemakkelijk vanuit deze positie, je hebt hier geen kaart nodig. Eerst naar het westelijke eind van het meer, daarna nog tussen de eilandjes terug en opnieuw naar de overzijde. Om uiteindelijk het oostelijke eind te verkennen.

Van hieruit rustig terug naar de parkeerplaats. Het weer is vandaag bijzonder mooi. Wel wat bewolking, maar toch lekker warm. Een warmte die we de laatste dagen hier nog niet gehad hebben. Dit blijkt ook bij terugkomst op de camping. Na net alles droog thuis gebracht te hebben en we onder de luifel nog even nagenieten, komt over de berg behoorlijk donkere bewolking aanzetten. We vragen ons net af "brengt dit regen?" en de eerste donderklap valt. Een flinke bui en direct is het weer afgekoeld naar de temperatuur van de laatste dagen. Hopelijk morgen weer wat beter, in ieder geval droog. We willen graag ook nog het noordelijk gedeelte van de Knon peddelen.