De Knon bij Eksharad

De blauwe lucht met flinke stapelwolken nodigen uit om een heerlijke middag te gaan peddelen. Vanuit Byn bij Eksharad is niet alleen de Klaralven te bevaren maar zijn er ook vele prachtige meren in de omgeving die een bezoekje per kajak meer dan waard zijn. Aan de oostzijde van de Klaralven hebben we de Amten al eens in de avonduren bevaren.

kanovaren op de Knon bij Hagfors Dus nu de Knon. We rijden via een zandweg binnendoor richting Hagfors. Prachtig begroeide heuvels. Veel dichte dennebossen en fantastische doorkijkjes met rotspartijen. Begroeid met gras- en mos en omgeven door jong berkgroen. Aan de zandweg langs de Knon richting Gustavsfors zoeken we een geschikt plaatsje om onze tocht te starten.

Via een klein weggetje komen we onder aan de Framsjön. Hier staan wat botenhuisjes. Een klein strandje omgeven door grote keien. Hier kunnen we op ons gemak de kajak naar het meer dragen. We peddelen langs en om prachtige kleine eilandjes. Sommige ervan zijn voorzien van een vakantie- of vissershutje. Ideale plekjes. De blokhut op een aangelegde rustplaats blijkt uitgebrand. Niet zo'n fraai gezicht dus we peddelen lekker verder. Na een leuke afsteek om een groter eiland, bereiken we de Busjön, het vrijwel laatste gedeelte van de Knon.

Op de de grote stenen die hoog uit het water steken kijken ons enkele meeuwen aan van "zo wat moeten jullie hier?" Wat dacht je van lekker genieten! Dat doen we dan ook volop wanneer we voor onze eerste stop in een uithoek van het meer op een leuk strandje aanleggen. Lekker luieren, volop in de zon, het prachtige vergezicht over het meer en bovenal de rust. Af en toe worden we gestoken door een van de vele vliegen. Dat is wel lastig. Je doet er weinig tegen.

het waterwerk van Gustavsfors Proberen te meppen helpt ook niet, komen er zo weer tien voor terug. De enige plek waar je er weinig last van hebt is wat verder van de oever. Dus na ruim een uur pakken we onze peddels en varen nu rond via de overzijde rustig terug. Een prachtige doorkijk naar de Knon. We zijn niet de enige die genieten op het water. Een "partyboot", groot woord, (een vlot met buitenboordmoter, hek erom, banken, tafels en grill erop en een partytent erover), vaart midden op het meer. Zo zie je maar, ieder geniet op geheel eigen wijze van de omgeving.

Na onze tocht, aan het eind van de middag rijden we nog even langs het waterwerk van Gustavsfors. Hier mondt het meer, na de dam, uit in een enorme pijp richting de centrale.