Wildwatervaren Pite älv

Op weg naar het Noorden nog even onder de poolcirkel passeren we het plaatsje Moskosel, midden in een uitgestrekt moerasgebied vol met meren en rivieren. Het plaatsje ligt in een driekwart cirkel rond de meren en is omsloten door een dicht bos. De camping aan het meer is een ideale plek wanneer je rust zoekt en in de omgeving wil kanovaren vissen of hiken in het natuurpark Reivo.

Moskosel Liefhebbers van wildwaterkanovaren of -raften kunnen hun hart ophalen op de Pite älv, een bergrivier die in het kader van Nationaal Park is beschermd. Ze kent geen kanalisatie of waterkrachtcentrales, waardoor de natuurlijke loop zoveel mogelijk is behouden, ideaal voor trekende populaties vissoorten, zoals de zalm. De 403 kilometer lange rivier ontspring bij Noorwegen en heeft een behoorlijk wild karakter. De (oude) Burmabrug aan de E45 is dan ook een geliefd startpunt voor spetterende wildwatertochten. Na gedegen instructie en met beschermende kleding én begeleiding overwin je met een raft verschillende stroomversnellingen in de categorie IV-V.

Wild water Pite älv Voor de wandelaars en vissers is het Reivo Nationaal Park een must. Prachtige wildernes. Het moerassig gebied met vele meren is voor meer dan de helft bedekt met sparren en oud dennenbos. Grote delen van het gebied worden gebruikt voor het weiden van rendieren. Al met al een regio voor échte natuurliefhebbers.