Lapland, Piilijarvi, kajaktocht tot middernacht

Mijn eerste kajaktocht in Lapland, ongeveer 100 kilometer boven de Poolcircel, voert vanaf de camping dwars over het meer bij Piilijarvi om daarna de oever te volgen. Door de prachtige inhammen peddelend geniet ik van de prachtige vergezichten over het meer. De inhammen vernauwen zich en ik kom aan bij een moerassig gebied.

kano lappland Een houten kruis tussen de begroeiïng midden in het water valt mij op en nieuwsgierig geworden peddel ik in die richting. "Nilson 1914" is het opschrift en staat direct aan een zeer fraaie doorvaart in een laag begroeid gebied. Bij navraag later op de camping blijkt het kruis ter nagedachtenis te zijn neergezet op de plek waar tijdens een jacht in 1914 die Nilson ongelukkig het leven liet.

Zeer fraaie begroeiïng aan en op de oevers van dit gebied. Soorten planten die ik op mijn eerdere kanotochten nog nooit heb gezien. Na vele bochten komt ontsluit dit moerasgebied zich weer en een ander fraai meer. Bij de uitgang heeft al iemand een een markering in de boom gehangen om zo de weg terug te vinden. Voor de zekerheid schiet ik even en plaatje om zeker te zijn dat ik ook deze weg tussen al die begroeiïng terug zal vinden.

Peddelend langs de oevers van het meer kom ik uit vlakbij de 45. Het wordt ondertussen al laat, tien uur in de avond, dus moet maar eens terug. Bijna vergeet ik de tijd. De zon gaat niet onder. Een prachtige gewaarwording om zo op "klaarlichte dag" 's avonds zo laat de meren rond te peddelen in je kajak. Om het zo maar eens uit te drukken. Na ruim een uur peddelen ben ik terug op de camping Het wordt tijd om naar bed te gaan. Het meer ligt er spiegelglad bij. Alleen de temperatuur verraadt dat het al bijna middernacht is.