Kajakvaren in de Botnische Archipel

Bottenvikens skärgård (de archipel van de Botnische Golf) bij Luleå en Råneås biedt met meer dan 1300 eilanden een fantastische omgeving om eens eindeloze kajaktochten in het hoge Noorden van Zweden te beleven. De noordelijke ligging en uitzonderlijk lange zomeravonden doen je elk gevoel van tijd vergeten. Ervaar de stilte, geniet op een van de vele strandjes en hou je camera bij de hand. Ten oosten van Småskär spot je vast een van de vele zeehonden.

De Botnische archipel in Zweeds Lapland is de meest noordelijke brakwater archipel ter wereld. Een unieke leefomgeving voor meest uiteenlopende diersoorten. Kijk er niet van op wanneer je op je kajaktocht een eland of zeearend spot. Gebruik de heldere zomeravonden voor jouw eigen kajakavontuur en zoek op gemak een prachtplek om je tentje op te zetten.

De kajakroutes van Luleå en Råneå

In de buurt van Luleå zijn verschillende kajaktochten voor je uitgezet. Van korte dagtochten tot meerdaagse kajaktochten. Onderstaande tochten zijn slechts suggesties. Er zijn diverse opstappunten, maar je kunt natuurlijk ook je eigen tocht plannen.

Kayakpaddling Bottenvikens skärgård Alhamn - Antnäs - Börstskär, dagtocht, plm. 20 km
Kallax - Ersnäsfjärden, dagtocht, plm. 22 km
Vanuit het centrum Luleå, 3 uur incl. pauzes, plm. 13 km
De Noordelijke archipel, 2-daagse kajaktocht, plm. 40 km
Buiten de archipel, 4-daagse kajaktocht, plm. 83 km
Råneå archipel, 2-daagse kajaktocht, plm. 45 km
Rånefjärden, dagtocht, plm. 28 km
Alskär, dagtocht, plm. 16km

Handig om te weten

De archipel is relatief ondiep met een gemiddelde van slechts 10 m. Dit betekent korte, steile golven zodra het waait. Opletten voor ondiepten en rotsen op plekken waar je het niet verwacht.

De waterhoogte wordt sterk beïnvloed door de wind en/of luchtdruk. Het verschil in laag en hoog water kan oplopen tot 2 meter.

In de zomer staat de wind meestal zuid- of zuidwestelijk, houd hier rekening mee (vooral met grotere oversteken). De nachten zijn helder en vaak ook rustig(er). Op een winderige dag kun je dan ook besluiten om 's nachts te varen.

Kajakkaarten

Maak (minimaal!) gebruik van terreinkaarten schaal 1:50.000 of, nog beter, een zeekaart met uitgebreidere informatie over ondiepten, markeringen, waterwegen etc. De waterdichte en gelamineerde "Båtsportkortet för Bottenviken" is een zeekaart van deze regio in handzaam formaat. De kaart is verkrijgbaar bij Luleå Tourist Information Centre in het Kulturens Hus.

Vind meer vaar-informatie en tips op:

bottenvikensskargard
Kajakgids Luleå en Råneå