Kanovaren van west naar oost

Een fraaie kanotocht op een van de bergriviertjes in de bovenloop van de Nedre Dalälven.

Door de jaren heen hebben we met onze kano al heel wat mooie gebieden in Zweden gevaren. Zo ook de bovenloop van de Nedre Dalälven bij Idre, waar bergriviertjes zoals Grövlan, Sörälven en Storän in de Idresjön bij elkaar komen. Vanaf hier verder stromend als Österdalälven, die na de samenvloeiing met de de Västerdalälven in Djurås de Dalälven vormt. De rivier doorsnijdt Zweden van west naar oost, door het Siljanmeer stromend en mondt uit in de Oostzee.

Kanovaren Grovlan - Idre Al weer heel wat jaartjes geleden, maar kijk er nog met veel plezier op terug: Een afzaktocht van plm 28 km via de Grövlan. Even na de dam laat ik me afzetten en merk al snel de kracht van het kleine bergriviertje. Lekker snel en wild, met veel stenen en rotsblokken als obstakels, dus af en toe is het behoorlijk manouvreren. Rustpuntjes zijn de kleine meertjes en poeltjes, de fraaie uitzichten en het wild aan de waterkant.

Kanovaren Grovlan - Idre Prachtig gewoon, alleen plotseling is het oppassen geblazen daar waar de Grövlan en Storån samenkomen. De wisselende stroming en grote rotsblokken vereist aardig wat stuurmanskunst. Voor me doemt een flinke barière op. Ik zoek snel de linkeroever en trek snel de kano op de kant. Toch maar eerst even verkennen...

wildwatervaren klingforsen idre De Klingforsen (ook met kajak trouwens een heerlijke "playspot") blijkt niet de enige WW-barière op dit traject!