Kanovaren rond Idre

Idre in Noord Dalarna sinds jaren een favoriete bestemming. Eens een "sluimerend" plaatsje, met de Lanthandel als drukst bezocht middelpunt. Inmiddels is Idre uitgegroeid tot een levendige poort naar Europa's grootste en meest Noordelijke skigebied Idre Fjäll. In het dorp of stadje, zo je wil, ligt de gemoedelijke Näsets Camping direct aan het meer Idresjön.

idre prachtige vergezichten

Kamperen voor een "knaak"

We kennen het plaatsje nog uit de tijd van ongekende rust, onbelemmerde vergezichten over de prachtige heuveltoppen. De twee gezellige oude dames die om beurt aan het eind van de dag over de camping liepen om je persoonlijk te begroeten en (omgerekend) een knaak te incasseren voor de staanplaats van de dag. De vrolijke oogjes achter het ronde brilletje, wanneer de Zweedse Kronen weer in haar geldbuideltje verdwenen, zijn goed bewaarde herinneringen.

kanovaren idresjon

Gevarieerd vaargebied voor peddelfreaks

Maar goed.. de Idresjön een heerlijk meer om te peddelen. In het meer komen de rivieren Storån (vanuit het noorden) en Sörälven (vanuit het westen) samen en vormen de rivier de Österdalälven richting Särna. Een mooi gebied voor fraaie kanotochten, of een "voorzichtige kennismaking" met de kracht van het wildstromend water op Klingforsen.

wildwatertraject De kanotocht over de Grövlan vanuit het Noordwesten is wel een van mijn favorieten. Lekker snel en wild, af en toe meertjes en poeltjes, fraaie uitzichten, het wild aan de waterkant. Prachtig gewoon, alleen is het oppassen geblazen daar waar de Grövlan en Storån samenkomen. De wisselende stroming en grote rotsblokken vereist aardig wat stuurmanskunst. En bij veel waterafvoer is het handig de linkeroever op te zoeken. De Klingforsen blijkt niet de enige WW-barière op dit traject.

Zwedens grootste waterval

Njupeskär, waar het water van boven komt

Een waterval om niet te missen is de Njupeskär in het Nationale Park Fulufjället, een pracht van een wandelgebied. Je kano hoef je niet mee te nemen. Dit waterspektakel is voor de grootste waaghalzen zelfs niet weggelegd, maar absoluut de moeite waard te bezoeken. Met zijn 112 meter is de Njupeskär de hoogste waterval van Zweden en ligt in een adembenemend natuurgebied. Kom je in de winter? Een massief schild van glinsterend ijs omhult dan de vallende watermassa.

Nasets Camping - Idre