Kanotocht Tiveden van Unden naar Rovattnet

Tegen de middag leggen we onze kajaks klaar aan het strand bij Camping Tiveden voor een prachtige tocht. Dit keer eens vanuit een ander beginpunt. We hebben besloten een gedeelte van de tocht, die we enkele jaren geleden met onze Trapper hebben gemaakt, te varen.  Er staat een flinke wind. Hoge golven in de rug. Wanneer is het Unden eigenlijk rustig? ..

Langs de rechteroever en voorbij het eiland Krökon peddelen we tot het eerste overzetpunt. We doen het rustig aan, ongeveer een uurtje. Nadat we onze kajaks op de kar hebben gezet steken we over de verharde weg, door het bos naar het eerste meertje: Sagkvarnsö. Een heel klein meertje, binnen tien minuten moeten we alweer overzetten, maar deze keer een behoorlijk stuk door het bos. De berg op en weer naar beneden.

De vele wortels en keien maken het transport er niet gemakkelijk op. Onderweg verlies ik nog een splitpen van de kar en loopt me een wieltje af. Dat wordt even zoeken tussen al die houtsnippers. Maar toch gevonden, dus gelukkig normaal verder. (volgende keer dus wél de reservepen in de kajak!)

Eindelijk kunnen we weer peddelen, richting Savsjön. Langs prachtige hoge rotswanden, fantastische bosrijke natuur. We komen nog enkele Zweden tegen. Zij hebben met enkele kano's twee dagen en de nacht op en rond de Savsjön en Bergvattnet doorgebracht. Ze raden ons een perfect plekje aan om te overnachten. Dit zijn we echter niet van plan. We leggen dan ook aan bij een prachtige aangelegde picknickplaats. Vanaf de camping is deze trouwens ook per voet te bereiken. De "blauwe wandeling", een aanrader!

Tegen half vier vertrekken we en peddelen langs de andere oever retour. Samen nog even op met een collega-peddelaar uit Nederland met zijn 3.65 meter korte eenpersoons canadees. De laatste oversteek doen we op ons gemak. Drinken nog wat koffie en besluiten eens te kijken wie het snelst terug is. Een over de weg, met kajak op de kar, de ander met flinke tegenwind over de Unden.

Uiteindelijk blijkt het wat betreft tijd niet zoveel uit te maken. Alhoewel de vraag altijd open zal blijven wie het laatste stukje de meeste inspanning heeft verleend. Rond zevenen zien we elkaar weer en kunnen die avond onder het genot van een lekker "warm" terugkijken op weer een prachtige peddeltocht.