Met kajak of vlot op de Klaralven

Tijdens onze verschillende verblijven in Zweden hebben we enkele malen de Klaralven gevaren. Op het volledige traject Syssleback - Edeback kom je ook de bekende houtvlotten tegen. Het volledige traject stroomaf per vlot is zo'n zeven dagen, maar je kunt ook elders starten voor kortere tochten. Het leuke hierbij is wel, dat je eerst je eigen vlot bouwt, dus veel inspanning en een leuk gebeuren met zijn allen. Om daarna alles bij elkaar te pakken wat je mee wilt nemen voor je verblijf op en rond de Klaralven.

Bij Vildmark i Varmland moet je zelf bouwen en bij Branas heb je ook de mogelijkheid om een kant en klaar vlot te huren. Deze vlotten zien er duidelijk anders uit: een planken vlonder met drijfvermogen. Maar wel geschikt voor de kortere tochten.

Vandaag besluit ik het enige traject wat ikzelf nog niet gevaren heb te gaan peddelen. Van Camping Varnas tot aan Camping Byn, ruim veertig kilometer over water. De laatste kilometers is al wel bekend traject. Van de week hier nog stroom op- en retour gevaren.

Rond half tien laat ik me afzetten op de camping in Varnas. Sinds ons laatste verblijf daar, in 2001, een behoorlijk stuk opgeknapt. Een bijzonder leuke camping, lekker rustig gelegen en net even buiten Stollet, ook nog makkelijk wanneer je even er uit wilt lopen naar de bewoonde wereld.

Mijn plan is om rustig af te zakken en in ieder geval om het uur een stop te maken. Je kunt tenslotte (bijna) overal aanleggen en genieten van de natuur en de prachtige omgeving. Alle belangrijke zaken bij elkaar, brood, koffie, flesje water, de kaart om te oriënteren. Alhoewel dat laatste niet per se; hoeft, wanneer je maar lang genoeg door peddelt kom je er toch wel. Voorzichtig laat ik de kajak in het water glijden en trek m'n vest aan. Klaar voor vertrek!

Na de brug bij Stollet is een groep vakantiegangers bezig enkele vlotten te bouwen. Ze sjouwen met de zware stammen als of hun leven er van af hangt. Laat mij dan maar rustig in de kajak door het water van de Klaralven glijden. Dat is in ieder geval niet zo zwaar lijkt me, dan het sjouwen van die stammen.
Buiten dat, mijn rug zou dat ook niet lang verdragen, die is dat soort zwaar werk ook niet gewend. Een ding is zeker, wanneer het vlot in het water ligt is het goed uitrusten!

Sinds mijn vertrek kan ik genieten van een lekker zonnetje. Okee het is bewolkt, maar een aangename temperatuur én: geen regen, de hele tocht! De wind speelt in de eerste bochten wat parten, dan weer op kop en even flink peddelen, dan weer van zij. Pas tegen het eind van de middag gaat ze liggen. De laatste twee jaar was de waterstand zéér laag. Het laatste jaar zo laag dat de houtvlotten zelfs niet het gehele traject konden afleggen. De vele zandbanken zorgen voor veel oponthoud.

Eén team heeft het toen wel gepresteerd het eindpunt in Edeback te halen. Ze hebben halverwege op een zandbank hun vlot uit elkaar gehaald, overgedragen en aan de andere zijde weer netjes in elkaar en verder met zéér weinig stroming. Dit jaar dus geen probleem wat betreft de aanvoer van vers water. Het noorden heeft de laatste tijd veel buien over zich heen gehad. Hier maak ik dan ook dankbaar gebruik van.

Na ruim een uur trek ik de kajak op het droge. Een klein zandbankje. Een van de vele perfecte plekjes om even aan te leggen en te genieten. Stiekem raadpleg ik toch even de kaart. Mmm.., ik dacht verder te zijn, valt even tegen. De Klaralven is dan ook geen mooi aangelegde weg, maar heeft zich met natuurlijke bewegingen een "kronkelend pad" dwars door de omgeving gebaand. Het water wringt zich rond en om allerlei obstakels en blijft daardoor boeiend en verrassend in en na elke bocht.

Hier en daar zijn duidelijk de sporen aanwezig van de activiteiten van vele soorten dieren, zoals eenden, ganzen, reigers, reeën en bevers.
Overdag zie je de bevers niet maar wel hun prachtige bouwsels. De vele vogels zijn constant om je heen. Geen overdaad, maar toch het genieten waard. Af en toe prachtige vergezichten, met in de achtergrond de bergen rondom. Uitgesleten oevers, waar je perfect de bodemstructuur kunt bekijken. Vele zandbanken, roodbruin gekleurde strandjes om heerlijk even uit te rusten. De afwisselende begroeïng aan beide overs laat je telkens weer verrassen. Geen plekje verveelt.

Na enkele uren peddelen met de nodige pauzes bereik ik tegen het begin van de avond de camping. Casper staat al op de oever uit te kijken waar zijn baasje blijft. Deze keer was hij niet van de partij, dus het laatste stukje springt ie nog snel even voorop en brengt me naar de camping. Nog even alles op het droge en dan is het tijd om even lekker "uit te rusten" van een ontspannende kajaktocht over de Klaralven.

kanovaren informatie Kanovaren en kamperen
Vlot bouwen en varen