Kanovaren Zweden

Avontuur en magische plekjes aan het water

Photography by kanoweb

Kanovakantie in Zweden

Droom jij van een kanovakantie in Zweden?
De wintermaanden, een uitgelezen tijd om je eens te gaan oriënteren. Zweden kent meer dan genoeg mooie vaargebieden waar je dagen lang kunt zwerven zonder ook maar (bijna) iemand tegen te komen. Een heerlijk wildernesgevoel, ver weg van je dagelijkse stress. Natuur, ruimte, stilte en 's avonds aan je eigen kampvuurtje genieten van het spectaculaire kleurenspel van de ondergaande zon, weerspiegelend in het water.

Kanovaren in Zweden - Zuid Dalarna - Värmland Je eerste keer in een open kano?
Voor een goede oriëntatie wat er zoal bij het kanovaren en kamperen komt kijken is het verstandig eens "droog" te peddelen op de site van Dirk Barends, auteur van o.a. het boek "De open kano". en basisvaardigheden open kanovaren te leren bij Kanoschool Herbiebird in de prachtige ambiance van de Weerribben. Zeker weten dat je snel door het "kanovirus" worden gevangen.

Tijd voor je eerste uitdagende kanotrip in Zweden?
Wat gaat het worden? Een tocht over uitgestrekte meren of stromend water. Mooie vaargebieden vind je in heel Zweden meer dan volop. Om je een beetje op weg te helpen lichten we graag enkele (aanraders!) regio's uit: Zuid Dalarna, Noord Värmland en speciaal voor de kajakvaarders Zuid Zweden.

Zuid Dalarna

Nét over de grens van Noord Värmland vind je verscholen in de uitgestrekte bossen van het Tiomilaskogen prachtige rustieke meren waar je dagen aaneen heerlijk kunt peddelen. Een grandioos vaargebied met uiteenlopende meerdaagse tochten over verschillende meren. Vanaf de natuurcamping in Tyngsjö wordt je naar je vertrekpunt gebracht en dan is het genieten geblazen! Tip: Vóór aankomst je inkopen doen bespaart je een flinke rit. Je vaart in een afgelegen gebied. Welke tochten zij er zoal mogelijk? Alle informatie vind je bij:

Adventure Center Tyngsjö

Noord Värmland

Een mooie meerdaagse tocht over de rivier de Klarälven. Geen stroomversnellingen of andere onverwachte obstakels, hooguit loop je een keer vast op een zandbank. Niet ver van de bewoonde wereld, maar wel een natuurbeleving van jewelste. Bocht na bocht prachtige doorkijkjes op de groene heuvels aan weerskanten van de rivier. Prima kampeerplekjes om heerlijk te vertoeven. En.. onderweg mogelijkheid om nog eens wat extra inkopen te doen, wat op andere tochten niet altijd mogelijk is. (De Klarälven stroomt langs "riksväg 62", de noord-zuidroute vanaf Karlstad tot aan de Noorse grens bij Långflon)

Vaar je liever ietwat verder van de bewoonde wereld, dan is de Rottnan wellicht een optie. De Rottnan is een kleiner rivierstelsel en begint bij de Noorse grens. In het begin vrij smal, maar na een dag varen wordt de rivier snel iets wijder en de stroming wat minder.
Een echte natuurtocht. Informatie over beide tochten én meer mogelijkheden vind je bij:

Canoe Experience Sweden

Kajakvaren in Zuid Zweden

Kajakvaren in Zuid Zweden ARK56 -een netwerk van routes in Blekinge Archipel Biosfeer Reservaat- heeft een fantastische kajakroute uitgezet door de prachtige Zuid-Zweedse scherenkust. De gehele route is pakweg 200 kilometer en biedt de kajakvaarder uiteenlopende mogelijkheden. Van heerlijke dagtrips tot een week of zèlfs langer de kustlijn van Blekinge verkennen met je kajak.

ARK56 Kayaktrail