Verrassing op het Foxen

Na een lange nacht van aanhoudende regen breekt eindelijk de zon een beetje door. We nemen dan ook maar kordaat besluit om samen de vele eilandjes van het Foxen met de kajak te gaan verkennen. Niet dat we overal aanleggen. De meeste zijn onderdeel van en groot vogelbeschermd gebied. Na een ruim uur peddelen langs al die kleine eilandjes, met prachtige rotspartijen rondom komen we aan bij de Ö Langon. Een langerekt eiland en ook meteen de grootste.

Aan de westelijke kant vinden we een geschikt plekje voor onze kajaks en nemen even lekker de tijd om te genieten van de prachtige vergezichten over het Foxen. De zon laat zich nog regelmatig tussen de stapelwolken door zien. Maar er staat ons nog een verrassing te wachten. Wat wij niet zien is dat zich aan de oostelijke kant behoorlijke buien aan het ontwikkelen zijn. Na vertrek en om het eiland heen gevaren worden we er dan ook zeer snel mee verrast. Kliedernat leggen we snel weer aan. Even snel afdrogen en droge kleding aantrekken. Het is anderhalve kilometer peddelen naar de oever. Of we nu de linker of rechter kiezen, dit maakt bijna geen verschil. We besluiten dan ook maar snel de oversteek te maken, aangezien de buien wel zullen aanhouden. Blijven steken op het eiland is eigenlijk geen optie.

De wind trekt snel aan. We kiezen de goede kant. De wind mee, dan zijn we in ieder geval sneller aan de overkant. Het is lekker stevig meepeddelen en af en toe even lekker surfen. Weer een hernieuwde kennismaking met de grilligheid van moeder natuur. Door de stevige wind en de hoge golven zijn we genoodzaakt iets uit koers te varen. Dit vaart meteen wat comfortabeler. Uiteindelijk vinden we na bijna drie kilometer pas een perfect plekje om weer even bij te komen. Op een fraaie rotspartij, precies tegenover de, mooi in de rots aangelegde, badplaats van Lennartsfors is het tijd voor een warme slok.

De regen is eindelijk wat minder geworden, dus tijd om terug te keren. We steken binnendoor, om enkele kleinere eilandjes. De hoge begroeing beschermt ons in ieder geval even tegen de wind. De laatste kilometers nog even weer met flinke wind in de rug. Terug op de camping zetten we ons een verse kan koffie en weer lekker in de warme kleren. Het is behoorlijk afgekoeld na al die buien. De tocht was er zeker niet minder fraai om. Een om met veel plezier op terug te kijken!