Solokano op de Foxen

Op de Foxen raak je nooit uitgepeddeld. Het meer noordelijk van Lennartsfors biedt telkens nieuwe uitdagingen, zowel met kajak of canadees, als het weer. Windstil spiegelglad met strakblauwe lucht en ongekende vergezichten, de andere keer grauwrijs met flinke golven. De oevers bieden een afwisseling aan prachtige natuur. Fraaie inhammen met riet begroeid. Kleurrijke rose-blauwe rotsformaties die op speelse wijze vanuit het kraakheldere water vanonder je boot richting de oever tot aan de bomenrand reiken en als het ware worden overspoeld door de warme groengrijze bodembedekking onder de statige naaldbomen.

warm kleurenspel In de tandem en kajak al vaak gevaren, maar voor de afwisseling deze keer eens een fraaie rondtocht over het meer Foxen met de solokano. Op zich een leuke uitdaging aangezien de wind vandaag best behoorlijk is. Vanuit Lennartsfors in noordelijke richting passeer ik het eilandje Dannemansön links en steek over naar eilandje Getbarna richting west. De wind van opzij, dus wel even wennen om de juiste slag te pakken te krijgen. Op het water is het wat betreft kanovaarders vandaag redelijk rustig. Zitten vast en zeker lekker bij een kampvuurtje. Helemaal solo ben ik vandaag gelukkig niet. Af en toe passeert nog eens een uitdagende watersporter. Aan de overzijde volg ik op gemak de oever in noordelijke richting. Even lekker, zo uit de wind.

uitdagende watersporter Mijn oorspronkelijke plan is om via de kleine eilandjes op gemak weer terug te peddelen, maar met de oversteek langs de twee kleine eilandjes in oostelijke richting heb zo'n heerlijk voordeel van de wind, dat ik besluit na een flinke pauze op O. Langsön noord-oost door te varen richting het eilandje Barön. Het is iets verder dan gepland, maar voordeel is weer dat de terugweg door de kleine binnenmeertjes minder open en ook wat beschutter peddelt. Al met al een kanotocht van zo'n 21 kilometer met éen overdraging)

momentje van rust Na Barön in zuidelijke richting naar de Stocketjärn. Via een kleine duiker onder de grüsweg eenvoudig te bereiken. Onder aan het meertje ligt de enige overdraagplaats goed verscholen in het riet. Even door de modder en 100 meter verder weer inzetten en terugvaren naar een prachtige inham van het Foxen. Richting eilandje Lovön, waar in westelijke richting het Foxen weer opdoemt. Van hieruit even de gemarkeerde vaarroute volgen en langsop het eiland Getsön. Onderaan het eiland steek ik nog even westelijk haaks af om op de "Lennartfors badplats" nog even lekker te "hangen". Heerlijk rustig uit de wind kijk ik uit op een groep kanovaarders die aan de overkant kwartier maakt voor de nacht.

tandem peddelen Langs Dakön vaar ik (in gezelschap ;-) verder en volg de oostelijke oever richting Elovsbyn, ons kwartier. Het is weer Lennartsforsfeest! Vanuit de verte hoor ik de bands al inspelen. Dat wordt tot laat in de avond heerlijk genieten van "Golden Oldies" aan de waterkant! Opnieuw een supertractatie na zo'n fantastische kanotocht.