Meerdaagse kanotocht Dalsland Nordmarken

kano rondtocht  zweden - voor open kano en kajak Het uitgestrekte merengebied Dalsland Nordmarken leent zich uitstekend voor een meerdaagse kanotocht.

Van heerlijke kanovakanties van enkele weken, 6- tot 7-daagse kanorondtochten tot wat kortere 3- tot 5-daagse kanotochten. Voor wie de eerste keer kennis wil maken met de afwisseling die de natuur in dit westelijk deel van Zweden zoal te bieden heeft, is een korte rondtocht van ongeveer 50 kilometer over enkele totaal verschillende meren een prima start. Door fraaie fjorden, rond eilandjes, langs hoge rotspartijen en ruime beschutte kampeerplekken op de meest uiteenlopende locaties.

Steile rotsen aan de Blomjsön In pincipe is de kanotocht te doen in drie dagen, maar je geniet het meest wanneer je een of meer dagen vanuit een van de kampeerplekken de omgeving gaat verkennen, vissen, zwemmen. Kom tot rust en ervaar de natuur!

De kanotocht start in Lennartsfors op Canoecamp Elovsbyn, een perfecte uitvalsbasis. Na de tocht kun je als je wil, nog een of meer dagen verblijven op de eenvoudige natuurcamping of in een van de stuga's. Ook een ideale tocht wanneer je met de kinderen voor het eerst een kano-avontuur gaat ondernemen.

Doorvaart naar volgend meer Deze afwisselende kanotocht kent twee overdragingen, de eerste over verharde weg, de tweede over een grüsweg. Beide redelijk lang, maar met een kanokar absoluut goed te doen. Het gehele traject is grofweg in drieën te verdelen. Het eerste deel noordwaarts over de Foxen, langs diverse eilanden landinwaarts door een adembenemende doorvaart richting Fölsbyn. Hier volgt de eerste overzet.

Het tweede deel over de Blomsjön (evt de Övre Blomsjön, wat je één korte extra overzet kost) Op de Blomsjön vaar je langs steile rotswanden die meters hoog boven het water uit steken. Ongeveer halverwege is overigens een fantastische kampeerplek hoog boven op een van die rotsen met groots uitzicht. Het eind van de Blomsjön vernauwt zich tot een smalle doorvaart richting het Lelang. Net voor de duiker aan de grüsweg is rechts de tweede overzet aangegeven.

Na een flinke wandeling begint aan de oever van het Lelang het derde deel noordwaarts terug richting de sluizen van het Dalslandkanal in Lennartsfors. Vooral voor de kids is het schutten een fantastische afsluiting van de tocht.

Kano huren en het water op!

De complete beschrijving of routekaart met o.a. alle SCOA kampeerpleken waarvan je onderweg gebruik kunt maken, is te verkrijgen op de Canoecamp. Ook kun je hier al je materiaal huren. Onderweg kun je bij mogelijke calamiteiten terugvallen bij de verhuurder. Inkopen doe je bij een van de supers in Arjäng. In Lennartsfors is overigens ook een winkeltje aanwezig, maar met een klein assortiment.
Update:
Het winkeltje in Lennartsfors is opgeheven, sinds 2015 wordt aan de sluis brood en een klein assortiment artikelen verkocht.

Canoecamp Elovsbyn Lennartsfors Er naar toe: