Kunstlicht over de boomptoppen

Elk jaar weer blijven we mooie plekjes in het Dalsland-Nordmarken merengebied verkennen en ontdekken. Aan de grüsweg, van Lennartsfors halfweg richting Gustavsfors, vinden we een perfect startpunt om vandaag de Blomsjön rond te peddelen.

rotspartijen Via een klein stroompje varen we over een verscholen binnenmeertje, omzoomd met rietkragen, de zuidelijke punt van het meer op. Rustig bekijken we even hoe de wind staat, om niet het hele meer volop met tegenwind te hoeven varen. Langs de rechterover richting Öbyn en even later varen we noordwaarts langs de prachtige bossen, om het eiland bij Ingebyn en vinden verderop een prima plek op de rotsen om even op gemak de benen te strekken en de omgeving te bewonderen.

Een wazig zonnetje brengt ons gelukkig nog ietwat verwarming. Waar kun je nog zo heerlijk zitten, rust, ruimte, natuur, geen geluid van verkeer. Alleen de wind en het klotsen van het water op de rotsen. Prachtig! De Blomsjön is een langerekt binnenmeer, pakweg tien kilometer van zuid naar noord of andersom, tis maar hoe je wil. Op een eerdere tocht ben ik in mn eentje al eens langs de westelijke oever opgevaren. Prachtige rotspartijen steken hier als een flatgebouw zo recht en hoog uit het water. Een grandioos gezicht en zodra je er zo kortbij onderlangs vaart begin je je echt klein te voelen. Wat later bij Näs varend besluiten we om te keren, nog een keer een stop, maar dan wel op een onmetelijk mooie plek!

uitzicht over de Blomsjon We varen een kleine inham binnen en trekken kano en kajak op de kant. Rugzak met koffie en broodjes mee en kalmpjes aan over het bospad naar boven. Een SCOA-shelter met vuurplaaats boven op de rotspartij met als toegift een prachtig uitzicht over de Blomsjön richting Noorden. Telkens wanneer de zon zich even tussen de wolken laat zien, glijdt als het licht van een theaterspotlight, een mooi kleurenspel over de boomtoppen aan de overzijde voorbij. Onder het genot van een warm drankje bekijken we op de kaart het vervolg van de tocht; zuidwaarts richting Blomskog.