Kanovaren Färnebofjärdens Natuurpark

kanorondtocht  zweden - zuid dalarna - voor open kano en kajak Op zoek naar een nieuw kanogebied in Zuid Dalarna worden we hartelijk ontvangen en bijgepraat door Sven op zijn Avesta Kanotcenter. Gehuisvest dichtbij het natuurpark Färnebofjärdens in een prachtig verbouwd oud landgoed. Nog niet alle van de vier gebouwen zijn onder handen genomen, maar het is écht genieten van een weidse omgeving.

kanovaren farnebofjardens natuurpark

Oude bakkerij voor kano-avonturiers

Het hoofdgebouw, van oorsprong een school, dateert uit 1898. In de voormalige oude bakkerij wordt de oude broodoven nog gebruikt door de kano-avonturiers. Het grote bijgebouw is voorzien van vijf prachtig ingerichte slaapkamers. Kortom, een fantastische uitvalsbasis voor een heerlijke kanovakantie.

Elanden en bevers "spotten"

Even na Tyttboforsen, een drie kilometer lange stroomversnelling en paradijs voor sportvissers, starten we onze kanotocht door het Färnebofjärdens natuurpark. Sven voorziet ons nog met de nodige natuurtips en wijst ons wat watertjes die we beslist niet mogen missen.

"Vooral Ängsösundet door de Tian richting Tisjön, al is het een viceversa tochtje, niet overslaan! Met wat geluk tref je elanden aan de waterkant"

En Sven heeft gelijk, na een prachtige doorvaart door de rietkragen van het kleine beekje, een klein meertje met weids uitzicht aan beide kanten. Het duurt ook niet lang voor we de eerste eland "spotten". Niet direct aan de waterkant, maar toch.

Op de kanokaart heeft Sven nog meer plekjes aangeduid: Bevers? links invaren, ietwat met de stroom mee en ja hoor, rustig peddelend plots een paar flinke klappen op het water. Prachtig, vooral ook de afwisselende natuur.

Overnachten in een stuga

Onderweg prima plekjes om te overnachten. Met een beetje geluk kun je (bijna gratis) gebruik maken van een afgelegen, maar compleet ingerichte stuga aan de waterkant. Wel netjes achterlaten bij vertrek.

Nedre Dalälven

De Nedre Dalälven baant zich een weg door Färnebofjärdens, waar Zweedse noordelijke en zuidelijke plant- en diersoorten samen één gebied vormt met een unieke flora en fauna. In 2011 wordt de "Nedre Dalälven" erkend als Zweden's derde Bioreservaat (een gebied met een hoge natuurwaarde en culturele waarden) van de UNESCO.

kanovaren informatie Meer weten, zelf ontdekken? - Avesta Kanotcenter
Locatie - Färnebofjärden National Park