Årängsån kanoroute

Een typisch Zweedse kanoroute, kort maar bijzonder afwisselend, door een prachtig bos en weide landschap. "Onder de Zweedse vakantiegangers hier erg geliefd. Gewoon een dagje heerlijk peddelen en op je gemak genieten van de natuur." licht Sven toe wanneer hij ons de vele kanoroutes in de buurt van het Avesta Kanotcenter op de kaart aanwijst.

"Tijdens deze kanotocht zie je de omgeving met héél andere ogen".

kanoroute Arangsan

Kronkelend beekje

Niets teveel gezegd! Op een prima pauzeplek halverwege, genieten we van het uitzicht. De beek kronkelt door het landschap, dan weer ingesloten door rietkragen om vervolgens kriskras door het bos een weg banend uit te komen op een klein meertje. Af en toe is het even oppassen met overhangende takken en bomen. De natuur gaat hier zijn gang. Regelmatig treffen we beversporen. Een fraai traject met uitgesleten overs, afwisselende begroeiing, veel vogels... We treffen zelfs een ree aan de waterkant.

"Gerommel" in de verte

De tocht is vice versa, maar voor vandaag ook nog eens in twee totaal verschillende omstandigheden. We vertrekken in de stralende zon achter de school in Kyrkbyn. Het bruggetje onderdoor en al snel is het volop genieten. Op het eerste meertje is het even zoeken naar de in het riet verscholen doorgang naar de Buskasjön. Het "rommelt" in de verte en al snel krijgen we de eerste spettters over ons heen.

Snel naar de overkant, een kleine zwemplaats met steiger. Helaas geen mogelijkheid om te schuilen, dus even iets verder richting een paar kleine huisjes aan de waterkant. Amper alles op het droge volgt een flinke klap en de regen komt in bakken naar beneden. Onder een klein afdakje wachten we de bui maar even af. Warme koffie erbij, prima toch? De terugweg geeft een heel andere kijk op de inmiddels flink afgekoelde omgeving. "Inderdaad Sven; een typisch Zweedse kanoroute, maar wel een aanrader!".

Aansluitende kanotocht via de Bysjön

Een aansluitende kanotocht op de Årängsån is mogelijk via de Bysjön, langs het Langholmen natuurresrvaat, de Dalälven richting Tyttbo het Färnebofjärdens Natuurpark in. Afhankelijk van de waterstand moet je hier wel rekening houden met enkele flinke overdragingen. Of... je moet echt wildwater willen varen ;-) Tussen Hovnäs Färja en Tyttbo is het hoogteverschil pakweg 4,5 meter over een lengte van drie kilometer.

kanovaren informatie Meer weten, zelf ontdekken? - Avesta Kanotcenter
Locatie - Årängsån kanoroute (start-stop)