Photography by Heinavesi.fi

Photography by Kanoweb.nl

Photography by Kanoweb.nl

Photography by Kanoweb.nl

    Home · Seal Trail Finland

Seal Trail Finland

500 km kano-avontuur in Scandinavisch waterparadijs

Eindeloos kajakken of kanovaren door de ongerepte natuur is iets wat bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Maar in tegenstelling tot wat je misschien zou denken hoef je voor het ultieme kajakavontuur niet naar Canada of Alaska te vliegen. Met ruim 4000 km2 aan water is het (nog) onontdekte Finse Saimaa een van de grootste inlandse merengebieden van Europa. In dit uitgestrekte gebied vind je de Seal Trail kanoroutes, meer dan 500 kilometer waterwegen voor zowel de ‘die hard’ kanoër als de ‘first timer’.

Een land met maar liefst 187.888 meren moet haast wel speciaal voor kajakkers en kanoërs zijn geschapen. Maar hoe weet je nu precies waar je moet zijn in deze lappendeken van meren en eilanden? Team Kanoweb reist naar het Saimamerengebied in de provincie Oost-Finland: “Met 13.710 eilanden en 14.850 kilometer oevers is dit gebied werkelijk een doolhof van meren, rivieren en stroompjes. Nergens ter wereld vind je een vergelijkbaar gebied. Hier varen betekent ronddolen in een onmetelijke ruimte."

Kolovesi Nationaal Park - de Finse schatkamer

In de Saimaa archipel ligt het Kolovesi Nationaal Park. Het park, opgericht in 1990, is door zijn adembenemende uitzichten, oerbossen en eeuw­enoude rotstekeningen een van de best bewaarde natuurlijke schatten van het Finse achterland.
© foto: Jouni Koskela (seal reseach/Metsähallitus)
zeehond In dit fantastische ecosysteem huist een van de zeldzaamste diersoorten van de wereld; de Saimaazeehond of saimaannorppa, zoals de Finnen zeggen (er zwemmen nog ongeveer 270 exemplaren rond). De zeehond, een van de weinige in zoetwater levende robbensoorten, raakte door het ophogen van het land in de ijstijd afgescheiden van zijn soortgenoten in de Baltische zee en heeft zich sindsdien aangepast aan het zoete water. Als je geluk hebt, ben je een van de weinige mensen op aarde die een glimp van dit unieke dier opvangt. Om de Saimaazeehond en de rest van de Kolovesi natuur te beschermen is het centrale gedeelte van het park alleen bereikbaar per kano, kajak of roeiboot. Gemotoriseerd varen is hier ten strengste verboden. Mede hierdoor trekt deze noordelijke wildernis ieder jaar natuurliefhebbers en kanoërs uit alle uithoeken van de wereld aan.

Seal Trail kanoroutes

Je kunt uiteraard zelf je kano te water laten en gewoon gaan varen. Wil je echter optimaal van een meerdaagse kanotrektocht genieten, kies dan voor een van de vele zogenaamde Seal Trail kanoroutes. Deze zijn door de Fin Jouko Siivonen van Kolovesi Retkeily Canoe Outfitters uitgezet. Hij is een van de weinige verhuurbedrijven die van de overheid toestemming heeft gekregen om in dit kwetsbare natuurgebied te werken. De Fin stelde de routes, 541 kilometer in totaal, samen op basis van de kennis die zijn voorouders – vissers, jagers, houthakkers - van de traditionele waterverbindingen hadden. Met hulp van nieuwe technieken heeft hij zeer gedetailleerde routekaarten ontwikkeld, zodat je zelfs als minder ervaren kanovaarder altijd met een veilig gevoel dit grootse gebied kunt gaan verkennen.

Favoriete routes

Omdat de Samaai archipel zo groot is, kun je gek worden van de mogelijkheden die je hier hebt. De Seal Trail kent tal van startpunten. Welke je kiest is afhankelijk van de route die je gaat varen. Onderstaand zijn de favorieten van de Canoe Outfitters zelf. Daarnaast stelt de Outfitter ook op basis van je wensen nieuwe routes samen en organiseert hij begeleide kanotochten. Op de website van Seal Trail vind je uitgebreide beschrijvingen van onderstaande trips.

Kolovesi Retkeily Canoe Outfitters • Kolovesi Seal Trail – beginners en gevorderden
Een 3-7 daagse (korter kan ook) kanotocht door het Nationale Park Kolovesi.
• Heinävesi Seal Trail - gevorderden
Een 7-10 daagse kanotocht door de geschiedenis van Fins erfgoed. Een aanrader ook voor liefhebbers van het kajakvissen.
• Lakeland Seal Trail – vergevorderden en experts
Een 7-14 daagse kanotocht die onder kanoërs bekend staat als de ultieme odyssee.

Voorbereiding

Als je een kanotrektocht wilt maken, dan is een goede en zorgvuldige voorbereiding noodzakelijk. Je kunt meerdaagse kanotrektochten het beste bij de lokale kanoverhuurder boeken. Deze bedrijven worden aanbevolen door Metsähallitus (Fins bosbeheer). Zij bieden je de zekerheid van een goede uitrusting, routebeschrijving, hulp bij eventuele calamiteiten en een goede verzekering. Bovendien werken ze volgens natuurbeschermingsrichtlijnen.

canoemap
Daarnaast heb je uiteraard goede routekaarten nodig. Gedetailleerde watervaste kaarten, schaal 1:50.000, zijn altijd verkrijgbaar bij de plaatselijke kano- en kajakverhuurders.

Materiaal

© foto: Matti Siivonen (KRCO)
saimaa merengebiedDe uitgestrekte meren lenen zich uitstekend voor zowel kanovaren (Canadees) als één- of tweezits kajaks. De plaatselijke verhuurders bieden een ruime keus in materiaal en types. De uiteindelijke keuze stem je samen met de verhuurder af op de afstand, moeilijkheidsgraad, groepsgrootte en/of ervaring. Omdat de meeste meren in het Saimaa gebied direct met elkaar verbonden zijn, hoef je nergens met je spullen te "klunen". Lichte bepakking is dus niet echt noodzakelijk.

Maar afhankelijk van de lengte van de tocht mogen bepaalde zaken absoluut niet ontbreken, zoals een verbanddoos, gsm (overal bereik), tent, slaapzak, slaapmat, een goede rugzak en wandelschoenen (voor de diverse wandelroutes onderweg), kookgerei, een lichte brander en levensmiddelen voor tenminste één dag meer dan gepland. Zorg daarnaast voor voldoende kleren, waterdichte regenkleding, zonnecrème en –bril, insectenmiddel tegen de muggen (!), zaklantaarn en een zakmes. Reservepeddel, waterdichte tonnen, waterkan en zwemvest zijn vaak bij de huur van een kano of kajak inbegrepen.

Kosten

kolovesi national park De prijzen van bijvoorbeeld een zevendaagse kano- of kajaktocht va­riëren zijn schappelijk. Afhankelijk van start- of vertrekplaats moet je dan nog wel rekening houden met kosten voor eventueel personenvervoer. Materiaalvervoer – mocht je géén eigen kano meenemen - zit meestal bij de prijs inbegrepen.

Overnachten en allemansrecht

Het Finse Allemansrecht (Jokamiehenoikeus) geeft iedereen de kans om te genieten en zich te bewegen in de vrijheid van de onmetelijk uitgestrekte bossen en meren, mits je de natuur uiteraard geen schade aanbrengt en privébezit respecteert. Zelfs in de beschermde gebieden betaal je geen toegangsprijs en hoef je je van tevoren niet aan te melden bij fraai aangelegde startplaatsen. In de nationale parken is het "vrij kamperen" slechts beperkt mogelijk op de daarvoor aangewezen en ingerichte kampeerplekken. Meestal is hier een kleine schuilhut, laavuu, aanwezig, evenals hout voor een vuurtje waarop je zelf gevangen vis kunt bereiden, en een eenvoudig toilet. Het is verplicht je afval zelf mee te terug nemen. Er is altijd ruimte genoeg om je tent op te zetten en te genieten van de ondergaande zon.
Update 10-4-2016:
Onder andere vanwege besparingen én nieuwe regels is gekloofd hout niet meer voorradig op alle kampeerplekken in de regio Kermajärvi en Pihlajavesi. Zelfs het verzamelen van brandhout (zonder toestemming) is in deze regio een strafbaar feit. Neem voor de zekerheid je eigen camping-stove mee.

Bronnen

Gidsen:
• Saimaa merengebied midden. Een set van 12 gedetailleerde watervaste navigatiekaarten op A3-formaat in ringband - schaal 1:50 0000.
• Saimaa merengebied zuid. Een set van 18 getailleerde watervaste navigatiekaarten op A3-formaat in ringband - schaal 1:50 0000.

Websites:
sealtrail.com kanoweb.nl Outdoors.fi
Voor meer info over kanoverhuur, de Seal Trail routes en alles over Finse outdoormogelijkheden.

Er naar toe:

Eigen vervoer: De afstand Amsterdam Helsinki via Stockholm bedraagt 1675 km, ongeveer 16 uur rijden en ruim 16 uur varen vanuit Stockholm of (snel)boot vanuit Rostock. Per vliegtuig: Schiphol - Helsinki. Vanuit Helsinki is een lokale busverbinding richting Savonlinna.
Update 10-4-2016:
Deze zomer rijden tussen Varkaus, Heinävesi en Joensuu slechts 2 treinen per dag. Vanuit Heinavesi is het Kolovesi en Kirkkoranta startpunt slechts bereikbaar per bus, taxi of eigen vervoer. Taxivervoer en/of transfer in de regio wordt verzorgd door Kermajärven Liikenne Oy/Ltd.

aankomst Helsinki

Andere peddelparadijzen

• Savonlinna archipel Een door de kanovaarder nog te ontdekken gebied. Savonlinna is een leuk toeristisch stadje gebouwd op drie eilandjes.
Savonlinna
• Linnansaari Natuurreservaat Oravi, een klein idyllisch plaatsje met haventje, geeft via een smalle doorgang toegang tot een groot merengebied.
Linnansaari National Park
• Regio Antolla Laveren door de vele eilanden in het Luonteri natuurgebied. Schitterende bossen, rotspartijen en nauwe kloven wisselen elkaar af.
Tiina Canoeguide
• Karelië - Lieksa Met een oppervlakte van ruim 890 vierkante kilometer, een breedte van 30 kilometer en een lengte van ruim 120 kilometer is het meer Pielinen een van de grootste meren in Finland. Het is door de rivier Pielsjoki verbonden met het zuidelijk gelegen Saimaa merengebied.
Kamperen Timitraniemi

Ge-actualiseerde info en links: September 2019 - Team Kanoweb.nl
Dit artikel is eerder gepubliceerd als Wereldroute in het meinummer 2009 van
SALT Magazine

LEESTIP! - Vier keer per jaar, op de seizoenwisseling, brengt Salt een vuistdik (minimaal 148 pagina’s) lifestyle magazine uit dat op licht verteerbare wijze bericht op het gebied van een actief, avontuurlijk en duurzaam leven. Zonder ‘gloss’, gewoon puur, rauw en eerlijk maar wel met goede smaak.