Groene Kanoroutes Zutphen

Ontdek de mooiste peddelroutes in en rond Zutphen

Photography by kanoweb

    Home · Recreatieve kanoroutes zutphen

Recreatieve kanoroutes zutphen

In en rond Zutphen vind je een giga verscheidenheid aan waterlopen waar je prachtig kunt peddelen en genieten. Beken, stroompjes, riviertjes, vijvers, grote en kleinere verbindingskanalen, grachten, laaken en sloten. Wist je dat je zelfs direct aan het water kunt kamperen in het hart van de oude binnenstad. Nee? We helpen je graag op weg.
Vanaf de juiste startplaats ontdek je de mooiste peddelroutes.

Zutphen op de kanokaart

In dit herschreven en actueler artikel (in eerste instantie als bijdrage voor het #blauwboek) ontsluiten we de mooiste kanoroutes, vaarwegen, startplaatsen en vele peddelplekken in en rond Zutphen. Waarbij we óók de (on)mogelijkheden, gebreken en mogelijke verbeterpuntjes in kaart brengen. Dus let op! Lees de informatie goed vóór je er op uit gaat. Elke tocht is een heuse ontdekking! Op deze pagina zijn ze kort beschreven met aanvullende info via aanklikbare links.


Rondje Zutphen

Zutphens vaarwater écht ontdekken? Het Rondje Zutphen is zeker een van de bekendste toertjes. Vanaf diverse startpunten begin je een afwisselende toertocht over de Berkel, IJssel, Twentekanaal en Afleidingskanaal door en rond Zutphen. Je vaart door een historische binnenstad en passeert markante punten als de IJsselkade, de Museumhaven met historische schepen en het vernieuwde sluizencomplex Eefde. Onderweg is het genieten van een afwisselende natuur. De tocht is het hele jaar door te peddelen. Vergeet vooral je kanokarretje niet, die zul je kunnen gebruiken.

De mooiste kanotocht rond Zutphen - ©kanoweb Start-eind vanaf verschillende opstapplaatsen en peddel de mooiste rondtocht Zutphen

De Berkel

De rivier ontspringt in Duitsland, stroomt door de Achterhoek mondt uit in de IJssel bij Zutphen. Tussen Almen en Zutphen mag de Berkel weer slingerenen en is ongeveer 2,5 km langer geworden. Meer waterberging, vistrappen aan de stuwen, een wandelpad, vernieuwde aanlegsteigers (overdraagplaatsen én leuke startplaatsen) zorgen ervoor dat zowel natuur als mensen van alle veranderingen profiteren. Door de aanleg van vijftien "nieuwe" bochten beleef je als kanovaarder, het héle jaar door, de Berkel tegenwoordig als een écht stromend riviertje.

In Zutphen is de Berkel een echte natuurbeleving voor de recreatieve kanovaarder. Je vaart langs prachtig aangelegde tuinen en parken. Bovendien zijn er in de binnenstad bijzonder mooie afsteekjes -de een wat makkelijker dan de ander- te ontdekken zoals de Molengracht, Grote Gracht, Vispoortgracht of Slingerbosgracht. Waarover later meer. Kids mee in de kano? Dan is het Wijnhofpark, de natuurlijke speel- en ontmoetingsplaats aan de Berkel in de wijk Noordveen, een leuke pauzeplek. Helaas is er (nog) geen kanostoep direct aan het park, wel een hoge vissteiger. Misschien is hier nog een "lage instap" te realiseren?

Kanovaren Berkel bij Warnsveld - ©kanoweb Ook in Warnsveld aan de "vonder" een fraaie startplek met kanostoep en parkeerruimte aan het Kerkpad

Molengracht en Grote Gracht

Ter hoogte van de Protestantse kerk vaar je een afsteek van de Berkel, de Molengracht voor een vice versa toertje binnenstad tot aan de vuilvanger aan de IJsselkade. Onder door de imposante Berkelpoort vaar je oud Zutphen binnen. Je passeert de nieuwe aanlegplaats van de fluisterschippers, momenteel de grootste toeristische waterattractie van de oude Hanzestad. Ietwat verder gaan de lampen automatisch aan wanneer je door de langrekte tunnel onder de Overwelving doorpeddelt. Vanaf de kanostoep is een wandeling door de historische binnenstad mogelijk.

Op terugvaart richting Berkel is een korte afsteek naar de Grote Gracht zeker even de moeite waard. Linksaf onder het fietsbruggetje door, maak een ruime bocht zodat je niet vastloopt en peddel op gemak een "rondje fontein" langs Jacob Damsingel via de veel te groot uitgevallen privé steiger aan de Burgemeester Dijkmeesterweg en Nieuwstad langs het vogelpark terug richting fietsbruggetje. Hoewel (nog) geen kanostoep (-uitstap) aanwezig, het vogelpark aan de oude vestingmuur met -wat verder- de Spanjaardspoort is zéker de moeite waard als schaduwrijke pauzeplek.

Vanaf de juiste startplaats ontdek je de mooiste peddelroutes

Bovengenoemde trajecten, met de Berkel als hoofdader naar en in de stad, zijn voor de recreatieve vaarder eenvoudig te peddelen. Voldoende mooie start-, overstap- en en picknickplaatsjes. Af en toe mist een kanostoep, ligt nèt even verkeerd of is minder toegankelijk vanuit het water. Maar soi. Het is genieten! De onderstaande trajecten missen helaas (eenvoudige) overdraagplaatsen vanuit de de Berkel, maar zijn, mits je van uitdagingen houdt, hoe dan ook de moeite waard te peddelen.

Kanoknoopunt Houtwalstuw Zutphen - ©kanoweb Kanoknooppunt Houtwalstuw Zutphen - Perfecte overstapplaats voor een fantastische groenbeleving vanaf het water, of..

Houtwalstuw - grootste bottleneck op de routes

De mooiste uitdaging is eigenlijk de Houtwalstuw. Middels drie eenvoudige "boekenplanksteigers" als geschikte overdraagplaats is al het vaarwater in en rond Zutphen ontsloten. Een voor de hand liggende oplossing. Grotere groepen vaarders peddelen vanaf de Carpool Zutphen aan de Laan van Eme, of de Bronsbergen (met enige handicap) dwars door de "groene huiskamer van Zutphen" richting de binnenstad. De kanovarende (camper)kampeerder start vanuit de Vispoortgracht. Voor nu (vooral 's zomers) is het nog even door de brandnetels of het riet instappen.

Vispoortgracht

Hoe mooi is dat. Wakker worden met uitzicht op de historische binnenstad van Zutphen. Voor twee* euro per overnachting een plekje met camper en kano direct aan prachtig vaarwater, de Vispoortgracht. De 'stadscamping' biedt plaats aan acht campers, is voorzien van een handig electra- en watertappunt. Een directe doorvaart naar de Berkel ligt nog even in de planning. Een toertje door de stad begint dan ook direct met "even overdragen". Maar dat is een makkie (met een geschikte overdraagplaats ter hoogte van de Houtwalstuw!)

Stadscamping Houtwal Zutphen uitzicht - ©kanoweb Bijzonder uitzicht peddelend vanaf de "Stadscamping" Zutphen - *Tarief verhoogd per 1-1-2021 naar 12,50 euro per dag - Tussen 22.00 en 06.00 uur zijn op de reguliere parkeerplaatsen geen campers meer toegestaan.

"Laakentocht revisited"

De Laakentocht, een 18 kilometer lange uitdagende rondtocht, grotendeels door het buitengebied van Warnsveld-Zutphen. Sinds 2007 niet meer op kanoweb gepubliceerd aangezien de route eigenlijk op méér dan enkele punten beslist niet voldoet aan "minimale kenmerken voor ideaal kanovaarwater". Niettemin voor de avonturiers een leuke uitdaging. Je vindt de uitvoerige routebeschrijving tegenwoordig in het #blauwboek.

De Blauwe kanoroute

Een gelijkwaardige Laaken-rondtocht met een knipoog naar de route uit het #blauwboek. Een rondtocht door zowel de binnenstad, als het buitengebied, echter met een afsteek door een zéér smalle duiker, richting de watertjes door Warnsveld-Leesten retour. In het blog solotochtje met wat obstakels komen diverse knelpunten op beide Laakenroutes voorbij.

Wijk Leesten kanoroutes - ©kanoweb Een kanoroute met obstakels, dwars door de vele watertjes van de wijk Leesten, voor de avonturiers - Géén voorzieningen

Groene kanoroute Zutphen

Waar dit artikel in 2016 mee begint: "Groene Kanoroute Zutphen, een voorstel tot uitbreiding, aan- en ontsluiting van recreatieve kanovaarroutes Zutphen-Warnsveld" Het mooist aaneengesloten kanotraject door Zutphen. Een eenvoudig haalbaar en betaalbaar alternatief voor de Laakenroutes.

Vaar lommerrijke trajecten vanaf verschillende fantastische start- en eindpunten: Vanaf Bronsbergermeer over de Vierakkerse Laak en Berkel richting binnenstad over de Molengracht en Grote gracht, of rechtsaf richting het Wijnhofpark. Of vanaf een van beide reusachtige "kanostoepen" aan de Vijver, langs de Vlindertuin, door het Emerpark (de groene huiskamer) naar de Berkel en binnenstad. Er zijn veel afwisselende toertjes mogelijk op dit vaartraject, zelfs naar de Vispoortgracht of IJssel.

Kanoknooppunt Houtwalstuw groene kanoroute - ©kanowebHoutwalstuw - Een veilige kano-overdraagplaats aan de poort naar de "groene huiskamer van Zutphen" is in ontwikkeling.


Handige documenten voor beleidsmakers en ontwerpers:

Minimale kenmerken voor ideaal kanovaarwater? Ter info enkele verwijzingen naar bijzonder handige documenten van het Watersportverbond/kanosport en de Toeristische Kano Bond Nederland met waardevolle aandachtspunten voor onder andere beleidsmakers en ontwerpers van (kano)vaarwegen zoals:
- Wat maakt een kanoroute aantrekkelijk?
- Kanovaarwegen in Nederland + Aanvullend rapport