Home · Nieuws · Solo-zeekajaktocht van 2400 km langs de Zweedse kust

Solo-zeekajaktocht van 2400 km langs de Zweedse kust

Na ruim honderd dagen zeekajakken volbrengt Rick Hoeksema als eerste Nederlander ooit de "Blue Ribbon Zeekajakroute". Een solo-zeekajaktocht van 2400 km langs Zweedse kust. Een bijzonder knappe prestatie. Slechts een selecte groep solokajakkers hebben de monstertocht, sinds Jim Danielsson in 1991 deze voor het eerst peddelde, volbracht. Rick's naam zal wordt bijgeschreven op de "Wall of Fame HBB", waar alle namen zijn vermeld van de eerdere kajakkers die deze fameuze tocht hebben afgelegd.
Een eervolle plek en felicitatie waard!

solo lang de Zweedse kust Rick Hoeksema bij vertrek in Svinesund op 31 mei jl.

Na ruim 100 dagen kajakvaren komt Rick woensdag 9 September aan in Haparanda, een Zweedse stad aan de grens met Finland. Haparanda is het eindpunt van de Blue Ribbon Zeekajakroute, die langs de ongeveer 2.400 km lange kustlijn van Zweden loopt. Zaterdag 15 September ontvangt Hoeksema daarvoor als eerste Nederlander ooit, in een speciaal bijeengeroepen juryzitting, de ‘Blue Ribbon’, een onderscheiding voor een selecte groep solokajakkers die deze tocht hebben volbracht.

Blue Ribbon Onderscheiding
Hoeksema (woonachtig in Eelderwolde, Drenthe) vertrok op 31 mei met zijn zeekajak ‘Sustainable Solo’ uit het dorpje Svinesund, dat op de grens van Zweden en Noorwegen de startplaats is voor deze traditionele kano route. De tocht trekt jaarlijks een wisselend aantal deelnemers die op eigen kracht en naar eigen inzicht hun solotocht over de zee maken. Dit jaar zijn het er drie, soms geen enkele, en andere jaren wel tot tien ervaren zeekajakkers die ervoor kiezen om aan deze tocht te beginnen. De ultieme beleving van pure natuur was voor Rick Hoeksema de grootste drijfveer om aan deze uitdaging te beginnen.

Hoeksema trof dit jaar zware weersomstandigheden tijdens zijn tocht. Zo had hij meer noordoosten wind langs de Oostzeekust dan gebruikelijk in de afgelopen jaren. Bovendien raakte Hoeksema na 2.000 km in onstuimige zee geblesseerd, waardoor hij zijn tocht vroegtijdig tijdelijk moest staken. Dit betekende bijna het einde van zijn avontuur. De jury van de Blue Ribbon echter, nodigde hem uit om, na herstel, zijn tocht in september af te maken.

De schouderblessure herstelde voorspoedig en begin september reisde Hoeksema opnieuw af naar Zweden om zijn tocht te hervatten. Daar vaart hij nu zijn laatste kilometers, onder zeer koude en natte omstandigheden. Als alles goed gaat zal Rick Hoeksema aanstaande woensdag, na 104 dagen inclusief herstelperiode, in de Zweeds-Finse grensplaats Haparanda aankomen.

Hoeksema maakte al eerder indruk door vorig jaar met zijn echtgenote in een twee-persoons expeditiekano vanuit zijn woonplaats in Drenthe naar Noorwegen te varen (1300 km).