Kanotocht Nieuwkoopse Plassen 18 km

Is een 32 km rondtocht je iets te ver voor een dagtocht? Met dank aan Peter de Gier een mooie routebeschrijving van een 18 kilometer lange kanotocht dóór de Nieuwkoopse Plassen. De tocht begint en eindigt in het gehucht Noorden vlakbij Nieuwkoop. Hij voert door kleine slootjes in het rietland, op de grens van weiland en rietland, over de plassen zelf en een kort stuk langs bebouwing. Er is veel afwisseling. Deze route is voor een deel een koppeling van twee kortere routes.

Nieuwkoopse Plassen ter hoogte van het dorp Noorden Nieuwkoopse Plassen ter hoogte van het dorp Noorden - Fotografie: J.Arkestein

Het meest handig is te parkeren op de parkeerplaats in Noorden tegenover de kerk. Er is een mooie kano-instap. De tocht start hier en eindigt hier. Vaar de vaart op en sla bij de tweede zijsloot rechts. Vaar vervolgens schuin-links, (en hou dan de rechteroever aan) met een aantal bochten tot je op een wat bredere sloot komt. Vanaf hier kan je de kanobordjes volgen volgen. Volg deze. Je vaart nu op de grens van grasland en rietland. Vaar deze bochtige sloot helmaal rechtdoor uit. Op een gegeven moment kom je op een t-splitsing. Ga hier naar rechts. Na verloop van tijd zie je een kanobordje dat naar rechts wijst. Negeer deze, want dat is de korte route. Na weer flink wat bochten kom je uiteindelijk op een meertje uit. Steek deze schuin/rechts over richting het bruggetje aan de overkant.

Neem de een na laatste sloot rechts voor het bruggetje. Je vaart nu op een rechte vaart. Vaar deze helemaal uit en op het open water aangekomen, steek dit schuin rechts over, tot in de uiterste hoek. Hier is een doorgang. Ga deze door. Je vaart nu een flink stuk met links huizen en rechts de rietlanden. Vaar door tot je voor je in de verte de plas ziet. Sla rechtsaf een sloot in. (Je kan ook gelijk de plas opvaren en de rechter oever volgen). Na korte tijd kom je op een klein meertje. Steek dit schuin links over en maak een paar bochten om de picknickplaats heen en je komt op de Noordplas. Volg de rechteroever en neem de vierde sloot rechts. Je komt na 100 meter weer op een meertje.

Maak direct de bocht links en volg vanaf hier de kanobordjes. Je wordt dan vanzelf weer naar de vaart waar je begon gevoerd. Overigens kun je ook gewoon heerlijk dwalen in de rietlanden. Wil je wat langer onder weg zijn, check dan de fraaie tochtbeschrijving van Rob Nuij:

Download de kanoroute