De Rijnland Kanoroute

Een kanoroute uit twee rondes door het stroomgebied van de Oude Rijn. De route is een mix van cultuurhistorie en landschappelijke en natuurlijke schoonheden. Deze kanoroute is op het water bewegwijzerd met zeskantige witte bordjes met een groene rand. De beschrijving start van Veerdienst Van Leersum, te Woubrugge.

Rijnland kanoroute Het water waar je start is de verbinding tussen de Braassemermeer en de Wijde Aa en wordt het "Paddegat" genoemd. Je gaat direct rechts af en vaart richting het natuurgebied "De Hemmen".

In "De Hemmen" is alleen in de passantenhaven een aanlegmogelijkheid, daarna niet meer! In 2000 is er een speciale kanosteiger gerealiseerd. Je kunt gebruikmaken van de voorzieningen. Tegen een geringe vergoeding is het mogelijk te overnachten met een tentje. Meldt je bij de havenmeester.

Je houdt rechts aan en vaart langs de dijk. De sloot is door boomstammen afgesloten, maar je vaart tussen de speciale openingen voor kano’s door. Je peddelt door De Hemmen richting de Leidse Vaart en komt in het dorpje Rijnsaterwoude. Je blijft de vaart volgen en komt na enkele kilometers in het dorp Langeraaraan. Let op het beeldhouwwerk op de rechteroever direct na de brug. Je begrijpt dat zodra het gaat vriezen het dorp werkelijk tot leven komt. Dit is overigens een prima pauzeplek.

kanovaren informatieDe volledige kanokaart is te koop in de webshop van het Groene Hart

Lage bruggetjes traject

Een andere sub-route mogelijkheid is het zogenaamde "lage bruggetjes traject". Je vaart dan verder door de Leidse Vaart tot net voor de tweede brug in Langeraar, waar je aan de rechterkant moet overdragen. Aan de andere kant van de weg ga je eerst rechtsaf en vrijwel direct daarna links. Bij de T-splitsing ga je linksaf om aan het einde bij de sluis over te dragen naar het Aarkanaal.