De 8 van Aar kanoroute

Twee kanoroutes door het veenweide gebied rond Alphen aan den Rijn en Ter Aar. Een bijzonder stukje authentiek Hollands landschap. Onderweg tref je ook de Molenviergang van Aarlanderveen aan. Deze kanoroute is op het water bewegwijzerd met zeskantige witte bordjes met een groene rand. De kanoroute start vanaf de Alphense Kanovereniging "De Kromme Aar". De route is een in de vorm van een 8, met als middelpunt de kanovereniging.

Starten aan de steiger bij de kanovereniging in de Aarlanderveense of Grote Wetering. Nadat je de duiker onder de Oostkanaalweg genomen hebt, komt je in een schitterend Veenweidegebied. Vooral in het voorjaar is het hier een drukte van belang: er broeden veel kieviten, grutto's, tureluurs en scholeksters.

Net voor de kruising met de eerste weg (Nieuwkoopseweg) is er rechts een mooi plekje om te pauzeren. Een klein stukje verder in de tweede sloot voor de kruising met de tweede weg (Treinweg) is ook een steiger en voldoende ruimte om te pauzeren. Even later vaar je tussen molen 3 en 4 van de Molenviergang door en passeert een 17e eeuws aquaduct ter hoogte van de Molenviergang. Let eens op hoe ingenieus dit systeem in elkaar steekt. Je kunt hier even uitstappen en vanaf het bruggetje heb je een fantastisch uitzicht over de polder.

kanovaren informatie Net na de Molenviergang bevindt zich een kanoverhuurbedrijf "De Vooruitgang". De wetering vaar je helemaal uit tot aan de Ziende bij Nieuwkoop. De beschrijving van de kanoroute is te koop in de webshop van het Groene Hart

Kanovaren in Zuid Holland

Het Groene Hart, een prachtig polderlandschap afgewisseld met Oud-Hollandse stadjes en dorpen zoals Gouda, Schoonhoven en Oudewater. Het gebied is ontstaan door vervening en turfwinning en is tegenwoordig een waardevol natuurlandschap met oude veenweidegebieden en karakteristieke Oudhollandse stadjes en dorpen, doorsneden door sloten en rivieren. Het Groene Hart leent zich uitstekend om eens met je kano of kajak te verkennen. Er zijn verschillende kanoroutes uitgezet.