Kanoroute Eiland van Schalkwijk

kanoroute rondtocht vv voor kano en kajak Een mooie rondtocht (max 18km) langs forten en verdedigingswerken bij Schalkwijk

Via deze mooie peddelroute verken je het Eiland van Schalkwijk en een deel van de Hollandse Waterlinie. Een prachtige peddeltocht langs forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en door een landschap dat terug gaat naar de 13e en 14e eeuw. Je vaart onder andere door door het verdronken bos waar je veelal kunt genieten van een bonte verzameling watervogels.

sfeerfoto hout Afhankelijk van je instappunt is een tocht door het gebied maximaal rond de 18 kilometer. Vaar je het gehele traject dan kom je langs maar liefst drie forten van de Hollandse Waterlinie. Een echte aanrader dus. Voor avonturiers is zelfs een twee-daagse tocht mogelijk met kamperen bij het Werk aan de Korte Uitweg.

Forten en verdedigingswerken

De forten en verdedigingswerken langs de route zijn open voor publiek. Zoals onder andere het Werk aan de Korte Uitweg, met camping en terras en Fort Honswijk. Het gevoel van "inundatie" is te beleven bij het inundatieveld Blokhoven en het "Verdronken Bos", een recreatiebos dat als waterberging is (her)ingericht. Bedoeld om water te kunnen bergen bij te veel neerslag. Aangezien de bomen niet tegen een te hoge waterstand kunnen zijn ze afgestorven. In fort Lunet aan de Snel, ietwat verscholen tussen het groen, wordt o.a. de bijzondere rol van water in onze samenleving voor het voetlicht gebracht. De buitenwal van het fort opengesteld voor wandelaars.

Inundatieveld Blokhoven

Midden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt het waterbergingsgebied polder Blokhoven. Tijdens hevige regenval kan hier 23.000 m3 water worden opgevangen om wateroverlast in Schalkwijk te voorkomen. In de zomerperiode wordt de polder twee maal per maand onder water gezet, zodat het principe van "inundatie" (land onder water zetten) van de waterlinie voor bezoekers echt tot leven komt.

kanokaart utrecht Veel van de oevers aan de route zijn natuurvriendelijk aangelegd. Ook aan de vissen is gedacht. Een vispassage aan de stuw maakt het mogelijk dat vissen deze ook stroomopwaarts kunnen passeren. De peddelaar wordt onderweg verwend met prima bewegwijzering en fraai aangelegde kanosteigers om optimaal te kunnen genieten van deze mooie omgeving. De informatietafels onderweg vertellen nog eens het verhaal ter plekke. Echt een tocht om eens heerlijk tot rust te komen. Start je peddelroute bij TOP Eiland van Schalkwijk (huurkano) of TOP Linielanding

Download routebeschrijving