Kajaktrektocht Utrecht - Muiden v.v. - 91 km

Marjolein's Kayak Xpedition

Voor wat betreft het weer had ik het niet beter kunnen plannen. Er is in de 4 dagen dat ik van Utrecht naar Muiden en terug voer geen spat regen gevallen. In tegendeel het was heerlijk weer!

Fotografie: © Marjolein's Kayak Xpedition

Het plan was om rond 10:00 uur te vertrekken vanaf Kanoverhuur Utrecht. Maar uiteindelijk was het 12 uur voordat ik in de sluis lag. Donderdagavond had ik nog een set wieltjes gekocht in het filiaal van Bever in Hilversum. Op de terugweg knetterde het onweer langs de trein en ik was blij dat ik mijn regenpak in mijn tas had gestopt. Bernard heeft me geholpen om uit te proberen hoe de wieltjes nu precies vastgemaakt moeten worden om dienst te kunnen doen bij het overdragen in mijn eentje. Het eerste stuk tot en met Maarssen was bekend. Daarna t/m Breukelen. Ook bekend van mijn tochtjes met Harry, eind jaren '90.

Fotografie: © Marjolein's Kayak Xpedition

Rond een uur of 5 was ik bij Vreeland. Met mijn tante Bep(ie) had ik afgesproken dat ik het eerste nachtje in Nederhorst den Berg bij haar zou slapen. Dat was nog wel een eindje, dus maar even gebeld dat het zeker wel half 7 zou worden voordat ik er zou zijn. Een allerhartelijkste reactie volgde. Het werd inmiddels toch wel voelbaar dat ik meer dan 20 km in de armen had zitten en ik was blij me de man die vanaf een woonboot begon te zingen: hoe sterk is de eenzame kanoër ....... Big smile! Toen ik aanlegde in de bocht voor Nederhorst den Berg, tussen een aantal plezierjachtjes kwam Bertus uit Weesp eens even polshoogte nemen. Ik vroeg hem of hij zo vriendelijk wilde zijn om een oogje in het zeil te houden op de kayak, die ik voor de zekerheid toch maar met een staaldraadje aan een wilg bond. "Oh, er gebeurt hier nooit iets, ik kom hier al jaren," was het antwoord. Des te beter. Heerlijk gegeten en geslapen bij mijn tante Beppie.

Van Nederhorst den Berg naar Muiden

Vandaag van Nederhorst den Berg naar Muiden. Gisteren met oom Roel gebeld om iets af te spreken. Hij zou met de sloep van Nederhorst den Berg naar Weesp varen dus we spraken af dat we elkaar om 10:00 uur bij de Zanderijsluis zouden zien. Rond een uur of 9 was ik bepakt en wel weer in de boot. Had tegen tante Bepie gezegd dat ik 3 kwartier na mij vertrek vanaf haar bij het dijkje zou varen. Tot mijn vreugde hoorde ik ineens: joehoe....... en daar was ze, op de fiets langs het dijkje aan het zoeken waar ik rondpeddelde.

Fotografie: © Marjolein's Kayak Xpedition

Al met al was het 10 over 10 voordat ik bij de sluis was, net op tijd om oom Roel uit de sluis te zien komen. Hoewel dat nooit mijn bedoeling is geweest bonden we de kayak achter de sloep zodat we op spreekniveau met elkaar konden uitwisselen. Heel gezellig! Ineens was de conversatie leidend. In een uurtje waren we in Weesp waar we, in afwachting van Stefan, gezellig op het terras hebben zitten koffie drinken en verder kletsen. Toch wel bijzonder zo'n tête tête met mijn oom. Rond een uur of half 1 was het tijd om verder te gaan. Eerst nog even door Weesp gepeddeld, om te bekijken hoe het eruit ziet bij de oversteek van het Amsterdamrijnkanaal. Best heftig. Toen door naar Muiden. Dit vind ik niet het meest interessante stukje van de Vecht.

Fotografie: © Marjolein's Kayak Xpedition

Waar de Vecht rond Nederhorst den Berg vrij smal is, meandert en een intieme uitsraling heeft, is het stuk ten Noorden van Weesp met veel woonboten omzoomd en breed. De boten varen ook behoorlijk door. Tegen een uur of 2 kwam ik aan bij de jachthaven in Muiden. Boot aan de kant getrokken en eerst maar eens iets te eten regelen op het aanpalende terras . Ik wist dat er geen camping in Muiden was dus vroeg aan de ober op het terras: heeft u enig idee of ik hier mijn tent ook ergens kan neerzetten? Tot mijn stomme verbazing gaf hij aan dat ik wel op het schelpenveldje kon gaan staan, dan zou ik ook van de toiletfaciliteiten van de haven gebruik kunnen maken. Wow, dit was boven verwachting. Nooit gedacht dat het zo makkelijk zou lopen. Na de lunch eerst maar eens de tent opgezet en daarna rondgepeddeld achter het Muiderslot, door de haven (tot royaal voor de sluizen) en achterlangs.

kanovaren informatieDe voledige tekst lees je verder op: Marjolein's Kayak Xpedition