Grenzeloos kanovaren over de Vecht naar Utrecht

Wanneer je wil kun je van Muiden tot hartje Utrecht peddelen zonder uit je kano of kajak te komen. Maar met de vakantie in verschiet kun je natuurlijk beter kiezen om je kanotocht over de Vecht te combineren met routes over de Loosdrechtse Plassen, de Wijde Blik, de Kortenhoefse Plassen en de Spiegelpolder.

Langs de 41 kilometer lange Vecht van Muiden tot Utrecht zijn bij de meeste sluizen in- en uitstapmogelijkheden aangelegd om je het overdragen makkelijker te maken. Vanuit de Oude Gracht in Utrecht kun je zelfs nog via de Kromme Rijn doorvaren tot aan wijk bij Duurstede. Waarbij wel opgemerkt dat de oversteek van het Amsterdam Rijnkanaal niet is aan te bevelen voor kanovaarders vanwege de drukke scheepvaart.

hollandse waterlinie

Met je kano de Hollandse Waterlinie ontdekken

bewegwijzering Langs de Vechtroute geniet je vanaf het water van de monumentale buitenplaatsen en forten langs deze rivier. De route voorziet in perfecte kanosteigers en er zijn veel informatieborden geplaatst. Je kunt op meerdere plaatsen starten. Door middel van zeshoekige bordjes "Hollandse Waterlinie Vechtroute" is de route bewegwijzerd.

De folder "Kanoën door de Hollandse Waterlinie", een initiatief van onder andere de Provincie Utrecht is een prachtige uitgave met veel informatie over bezienswaardigeheden, historie, kanoverhuur, horeca, sluizen, in- en uitstapplaatsen, overzichtskaart en diverse deelkaarten. Uitgevoerd in spatwatervast materiaal, dus handig om mee te nemen op je kanotocht. De folder is verkrijgbaar bij lokale VVV's en kanoverhuurders/recreatieondernemers langs de route.

Ook voor wie slecht ter been is

Voor mensen die slecht ter been zijn, is over een afstand van 15 kilometer een speciale route uitgezet, de Vreeland-Zuilen route. Extra brede steigers zijn speciaal toegankelijk gemaakt voor gebruikers van rolstoelen en liggen direct bij een parkeerplaats. Zo zijn de steigers onder ander voorzien van een leuning, handgreep, vastzetvoorziening en een onderbreking van de afrijbeveiliging.

bewegwijzering Kleine borden maken zichtbaar dat het gaat om voorzieningen die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Met behulp van een begeleider is het mogelijk om op deze plekken in- en uit te stappen. De steigers zijn te vinden bij kaasboerderij Willig in Vreeland, waar je als kanovaarder ook gebruik kunt maken van bed en breakfast.

Ook in Vreeland-Zuid is een aangepaste steiger gebouwd. In Nieuwersluis bij restaurant 'T Stoute Soldaatje is de volgende steiger. Bij deze aanlegplaats is in de zomer het terras van het restaurant geopend en kan op eigen terrein geparkeerd worden. De meest zuidelijke aanlegplaats in deze speciale route is bij Raadhuis Zuilen.

Kanoroutes in Gooi en Vecht

Zie ook de nieuwe site routesingooienvecht.nl. Hier download je prachtige vaarroutes, zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie:

Download kanoroute Nieuwe Hollandse Waterlinie