Rondje Linderbeek, Overijssels kanaal en Regge - 17km

kanoroute rondtocht voor kano en kajakRondtocht; 17km.; 5x overdragen; Linderbeek - Midden Regge - Beneden Regge - Overijssels kanaal - Veenkanaal - Zwolsekanaal - Kanaal Zwolle Vroomshoop - Den Ham - Hellendoorn - Archem - Hancate - Daarle

De zon heeft vandaag een lange aanloop nodig voor die zich laat zien. Dit in tegenstelling tot alle positieve weerberichten. Pas tegen half drie in de middag kunnen we even genieten van een iets aangenamer temperatuurtje. We varen iets uit de wind langs het hoge talud van het Overijssels kanaal.

kanoroute kaart linderbeek Update kanoroutekaart: 24-4-2017

Rond twaalf uur starten we onze rondtocht in Archem aan de stuw. De Linderbeek stroomt hier met veel geweld de Regge in. Stroomop richting Vroomshoop. Het wordt een tocht waar behoorlijk "gekluund" moet worden. De eerste stuw is aan de Rohorst in Den Ham. Aan de Zomerweg bij Camping de Linderbeek tijd voor een kop koffie. De heer Laarman vertelt ons over zijn activiteiten op en rond zijn prachtige boerderijcamping. Er wordt druk gewerkt om een kunstmatig eiland aan te leggen en een fraaie inham waar je vanaf dit voorjaar heerlijk kunt recreëeren. Kanovaarders zijn van harte welkom! Er is een speciaal veld waar je je tent kunt opzetten voor de nacht.

Na een klein half uurtje varen zetten we onze kajaks over van de Linderbeek in het Overijssels Kanaal. Perfect te doen. De kanostoepen zien er zeer verzorgd uit. Het waterschap Regge-Dinkel verstaat zijn vak. Met een stevige wind op kop peddelen we westelijk richting Hancate. Het is wel even opletten bij de stuw voor de aansluiting met de Regge. De kanostoep ligt aan de linkerzijde. Zelf nemen we het aanlegpunt direct tussen het oude kanaal rechts en de overlaat links. Pas als we de kajaks op het droge hebben zien we de stoep aan de overzijde. Dat doen we de volgende keer dan maar.

kanotocht rondje linderbeek We moeten even een visser storen op zijn jacht naar een grote snoek. Gelukkig heeft hij er geen probleem mee, hij staat tenslotte op de kanostoep en maakt even netjes plaats zodat we makkelijk kunnen instappen. Al snel peddelen we op de Regge om bij de kruising van het Overijssels Kanaal met de Regge de vijfde stuw via de kanostoepen te passeren. Het is een drukte van belang bij de fraai aangelegde vistrap. Veel mensen trekken er nog even lekker op uit voor een heerlijke wandeling in het Reggedal. Vanaf Hancate is de ooit gekanaliseerde Regge door het waterschap weer teruggebracht naar de oude waterloop. Een pracht van een natuurgebied waar de Regge nu met haar vele bochten doorheen kronkelt. Dus mocht je vanaf de kanstoep bij Hancate stroomafwaarts vertrekken, zorg dat je de waterloop rechts aanhoud om volop te kunnen genieten. De oude loop is dusdanig ingedamd, dat enkel bij een hoge waterstand het water vrij spel heeft in de "oude" gekanaliseerde loop.

Eind van de middag bereiken we Archem en laat de zon zich nog één keer zien, prachtig rood, dus morgen water in de ... ;-) Een rondtocht Linderbeek, Overijssels Kanaal en Regge in Salland, 17 kilometer en 5 x overdragen. Een echte aanrader! Voldaan gaan we huiswaarts om in de schemering onze kajaks te stallen voor een volgende uitdaging.

De Twentse Hooilanden from Gerrit Meijer on Vimeo.

Aanrijroutes

- Start-eind: Parkeerplaats Hancate - coörd.: 52.43716,6.44538
- Alt. start-eind: Stuw Linderbeek/Regge - 52.469632,6.453416
- Kamperen: Camping Linderbeek - coörd.: 52.445508,6.498821
- Kanoverhuur aan de Linderbeek.