De Regge, van Ekso voorbij aan Zuna tot aan de stuw

kanoroute vice versa kanovaren Kanotocht vice versa; plm 14 km; Regge - Boven Regge - Eksosche AA - Rijssen - Mölke - Zuna - Nijverdal - Hellendoorn
(Kanotocht Eksoche Aa, plm 10.km.)


Kanoparadijs Nederland van Frank van Zwol en Jolanda Linschoten voor onze kanotocht van vandaag als inspiratiebron gebruikt. Op naar Overijssel en wel de Regge. Niet de volledige tocht zoals zo prachtig beschreven in het boek, maar voor een gedeelte. Op naar het startpunt aan de Wierdenseweg, bij het Ekso. Alhoewel een kleine correctie op zijn plaats is. Er wordt namelijk hard gewerkt aan een prachtige pleisterplaats iets verderop (even over de brug vanuit Enter). "De wisselmaat", startpunt voor prachtige wandelroutes door Twente. Voorzien van een ruime parkeergelegenheid. Nog geen kanostoep of steiger, maar wel een fantastisch aangelegde "visstek" hoog boven het water. Ik ben er van overtuigd dat die kano-instapplaats er op zéér korte termijn ook te vinden zal zijn!

kanoroute Regge - Eksosche Aa De Regge is breder dan ik mij voor ogen had. Het water stroomt niet snel en de natuur is fantastisch! De dag begint warm, maar gelukkig een stevig briesje, zodat we af en toe wat verkoeling hebben. Rustig peddelen we richting Rijssen, naar de Pelmolen. Hier ligt de Enterse Zomp afgemeerd. We besluiten dan ook maar eens lekker te genieten van dit mooie plekje en "parkeren"onze kajak's netjes naast de zomp. Veel wandelaars die lekker genieten van deze zomerse dag.

Ligplaats Enterse Zomp bij Rijssen Na een klein uurtje rustig aan verder. Rond Rijssen, langs de camping, richting Zuna. Genietend van de prachtige doorkijkjes en de vele watervogels. Nesten in het riet, veel jong grut piepend verscholen tussen de bosjes of het riet. Een verdwaalde jonge fuut peddelt even lekker met ons mee, maaar wordt door moeders al snel weer opgepikt. De zwanen zitten prinsheerlijk op het nest. Een muskusrat zoekt zijn weg naar zijn hol. Onderweg zijn er legio mogelijkheden om lekker uit te rusten aan de waterkant. De vele steigertjes zijn voorzien van beweegbare uitstapmogelijkheid. Handig, alhoewel sommige net iets te laag in het water liggen, zodat je alsnog natte voeten krijgt. Maar ja, dan moet je er ook niet met z'n tweeën op gaan staan.

Tot aan de eerste overdraagplaats, zo'n zeven kilometer en daar blijven we steken om onder het genot van wat fris lekker te genieten aan de waterkant. De stuw is prachtig aangelegd. Oogt zeer natuurlijk en voor de vissen een ideale mogelijkheid om stroomop te komen. Dat is ook wat wij doen. Terug naar ons startpunt. Gelukkig is de wind iets gaan liggen. Van de stroom is weinig te merken. Opnieuw genieten we van de prachtige natuur. Vanuit deze hoek ziet het er toch weer iets anders uit. Onze volgende tocht zullen we zeker starten vanaf deze stuw, om zo stukje bij beetje de Regge per kajak te gaan ontdekken. De moeite waard!

kanovaren informatie "De wisselmaat", startpunt voor prachtige wandelroutes door Twente. Voorzien van een ruime parkeergelegenheid.