Peddelen in het kajakcentrum van Nederland

De voorspelling "Harde wind en kans op een bui" weerhoudt ons niet om vandaag het mekka voor kano- en kajakvarend Nederland te bezoeken. Vanuit het diepe zuiden en het verre oosten gaan we vroeg op pad om elkaar in Wormer te treffen voor een prachtige tocht door het weidse Wormer- en Jisperveld. De files rond Amsterdam zorgen er helaas voor dat onze zorgvuldig geplande aankomsttijd fors wordt overschreden. Maar uiteindelijk genieten we aangenaam van de nieuwste snufjes op kano- en kajakgebied: peddels, vesten, open kano's en spatzeil of zeilsets voor de kajak. Voldaan en wat krapper bij kas vertrekken we naar de naastgelegen camping de Akker.

kanovaren wormer- en jisperveld Tijdloos toertje Wormer- Jisperveld; een van de vele routes om mooi Nederland vanaf het water te ontdekken.

De kajaks en kano worden klaargelegd aan de steiger en na de koffie met broodjes vertrekken we met de wind in de rug richting het Wormerveld. De stevige westelijke wind en flinke golven op "de Poel" duwt ons in de juiste richting. Het eerste blauwe paaltje wordt ontdekt. We besluiten eerst maar eens de Markenroute te varen en zien onderweg wel of we een paar "lusjes" extra zullen meepakken, afhankelijk van het weer. We zijn tenslotte ook al behoorlijk wat later gestart dan in eerste instantie de bedoeling was. In de groene velden bij Oost Knollendam verzamelen zich al heel wat ganzen, die af en toe met elkaar een rondje overvliegen wanneer we passeren.

Gelukkig komen de "metalen" vogels, die in de richting van Schiphol draaien niet zo laag overvliegen. Harde wind laat de vele kleine houten watermolentjes in de polder flink hun werk doen. De kaart die Arjan ons heeft meegegeven komt goed van pas wanneer we via ondiepe boerenslootjes en plassen onze weg door de weilanden en rietkragen zoeken.

kanovaren wormer Het water in de ondiepe slootjes is niet bepaald helder. Af en toe lijkt het alsof de blubber ons als het ware vastzuigt. Tijdens de oversteek van de kleine plas "de Marken" is het even stevig doorpeddelen. Het lijkt te gaan regenen, maar de donkere wolken drijven gelukkig snel over met de wind. Beschut door een grote rietkraag blijven we nog even rustig genieten aan de waterkant van het weidse uitzicht om daarna via enkele smalle slootjes in de richting Jisp te peddelen. Uiteindelijk bereiken we via 't Zweth ons startpunt "de Poel".

Terug op de camping worden de plannen voor onze eerstvolgende tocht al weer doorgenomen. Weerribben, Wieden, of beide? Een ding is zeker, ons clubje peddelvrienden groeit in aanwas en de animo om te varen in mooie vaargebieden is groot. Een gemêleerd gezelschap met liefde voor het peddelen in de prachtige natuur. In kano of kajak, dat maakt niet uit. Wij varen samen op en bijten elkaar niet!

Arjan Bloem Kanocentrum Camping de Akker