Molens en Fortentocht rond Haarlem en Spaarndam - 21 km

De Stelling van Amsterdam is omgeven door waterrijk gebied en er zijn dan ook volop mogelijkheden om de Stelling van Amsterdam vanaf het water te ontdekken De Molens en Fortentocht voert door de omgeving van Haarlem en Spaarndam. De kanoroute voert langs vijf forten van de Stelling van Amsterdam: Fort bezuiden Spaarndam, Fort bij Penningsveer, Fort bij de Liebrug, Fort aan de Liede en Kunstfort bij Vijfhuizen. De kanoroutekaart Molens en Fortentocht (pdf) is te downloaden op op de website Stelling van Amsterdam en biedt een routebeschrijving en diverse links naar de forten, horeca en bezienswaardigheden.

kanovaren noord holland

Kanoroute Stelling van Amsterdam

- Vaar naar het noorden het "Spaarne" op tot vlak voor Spaarndam en na de windturbines.
- Nu de "Mooie Nel" opvaren. De windturbines blijven aan je rechterhand. Doorvaren tot voorbij Penningsveer.
- Na de spoorbrug en de autowegbrug doorvaren tot op de ringvaart van de Haarlemmermeer. Hier rechts aanhouden tot na Vijfhuizen en vlak voor Stoomgemaal De Cruquius. Hier het "Spaarne" weer opvaren en doorvaren tot de Haarlemse Kano Vereniging aan je rechterhand verschijnt.

kanovaren informatie De kanoroute is bewegwijzerd met ANWB routebordjes "Molentocht". Genoemde routebeschrijving is vanaf de Haarlemse Kano Vereniging

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie op 15-20 km rond de hoofdstad Amsterdam die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 46 forten en batterijen, dijken, sluizen. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas kon ontstaan, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen. Een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft.

Sinds 2005 draagt de Stelling de titel Nationaal Landschap. De Stelling van Amsterdam is niet alleen een uniek systeem van forten, dijken en sluizen; het is ook een groene en relatief stille ring rond Amsterdam en is in zijn geheel als monument beschermd door de Provincie Noord-Holland en het rijk. Sinds 1996 is door de UNESCO het belang van deze historische verdedigingslinie erkent en staat de Stelling op de lijst van Werelderfgoed naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh.

Tegenwoordig worden de forten voor diverse doeleinden gebruikt, zoals een wijnhandel, kinderopvang en schietvereniging. Fiets- en wandelroutes leiden de recreant door de groene gordel, die dankzij de Stelling rond Amsterdam is ontstaan, langs forten waar vrijwilligers rondleidingen geven. Er wordt gewerkt aan het realiseren van drie officiële bezoekerscentra in de forten.

kanovaren informatie Kanokaart Molens en Fortentocht
Meer informatie over de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam: www.stelling-amsterdam.nl