Kanoën Wormer- en Jisperveld

kanoroute rondtocht voor kano en kajak 3 kanorondtochten. Nu met vernieuwde kanokaart!
In combinatie te varen zonder overdragingen.


Het Wormer- en Jisperveld is zo'n 2500 ha. groot. Het weidegebied heeft een gevarieerde plantengroei en is een belangrijk broedgebied voor allerlei soorten weide-, water- en moerasvogels. Het oorspronkelijk uitgestrekte veengebied is ongeveer vanaf het jaar 1000 is ontgonnen. Naast veeteelt was turfwinning eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten. Door het baggeren van het veen, de dalende bodem en door oeverafslag ging echter steeds meer land verloren. Er ontstonden ware "eilandrijken". Het vee moest per boot vervoerd worden en het begrip "vaarboer" werd geboren. Ook vandaag de dag maken de boeren in het Wormer- en Jisperveld veelvuldig van vaartuigen gebruik om hun vee naar de graslanden te vervoeren.

kanoroutes Wormer Jisp
In het gebied zijn vier kanoroutes uitgezet, in totaal 31 kilometer. Deze vier kanoroutes zijn beschreven in de Kanokaart Wormer- en Jisperveld; "Varen tussen honderden eilanden". Hierin vind je een gedetailleerde routekaart, informatie over natuur, landschap cultuurhistorie, waterbeheer en attracties en bezienswaardigheden langs de route en praktische informatie. Drie van de vier kanoroutes zijn gemarkeerd door middel van paaltjes in het water v.v. een gekleurde rand. De routes zijn zowel afzonderlijk als in diverse combinaties te varen:

De Gansslootroute (geel - 9 km) is een gevarieerde kanoroute door diverse sloten in Jisp.
De Markenroute (blauw - 9 km) gaat door de Schaalsmeerpolder, het Zwet en de oevers van de Marken in Wormer.
De Baanakkersroute (rood - 8 km) voert je langs het oudste moerasbos van het Wormer- en Jisperveld.
De Riemenroute (ongemarkeerd - 5 km) gaat door Jisp en Nek langs 't Zwet, De Marken en De Baanakkers.

Kanokaart Wormer- Jisperveld knooppuntenroute Arjan Bloem Kanocentrum

Kanoknooppuntenroute Wormer-Jisperveld

Sinds 8 juni 2012 is de kanoknooppuntenroute in het Wormer- en Jisperveld officieel in gebruik. Deze route is door de gemeente Wormerland in samenwerking met een groot aantal organisaties aangelegd.

Kanovaren rond Jisp

Het kanoseizoen is voor ons al in volle gang. Heerlijk genieten op het water. Afhankelijk van het vaarwater, het weer of lengte van de tocht trekken we er op uit met onze kajak of open kano. Sinds een tijdje ook enthousiast met de solo....

Kanovaren rond Jisp