Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer ligt tussen Alkmaar en Haarlem en omvat een groot meer met volop mogelijkheden voor waterrecreatie. Je kunt er zwemmen, zeilen en kanoën, maar ook fietsen en wandelen in een waterrijk polderlandschap met enkele natuurreservaten. Bij Uitgeest zijn vier gemarkeerde kanoroutes uitgezet met een totale lengte van 32 kilometer. De kanoroutes (Uitgeestermeerroute - Stieroproute - Crommenijeroute - Woudpolderroute) zijn gemarkeerd door middel van paaltjes in het water v.v. een gekleurde rand. De routes zijn zowel afzonderlijk als in diverse combinaties te varen.

Je kunt je kanotocht starten tegenover Lagendijk 37 en de surfoever (het recreatieterrein Zwaansmeer) in Uitgeest. Gratis parkeergelegenheid vindt je aan het recreatieterrein Zwaansmeer.

De Uitgeestermeerroute

De Uitgeestermeerroute (blauwe route, 5,5 km) is een stevige route van 2,5 uur, waarbij je voornamelijk over een open gedeelte van het Uitgeestermeer peddelt. Het fraaie landschap heeft een open karakter. Hou daarom rekening met een meestal westelijke wind. Je komt langs het veeneiland Dijkerhemme, dat door aanslibbing aan het vasteland is gegroeid. Verder kom je bij een wijds uitzichtpunt, bij de starttoren, van 4 km over het Alkmaardermeer. Ook passeer je het recreatie-eiland de Pannekoek waar je even lekker de bennen kunt strekken.

De Stieroproute

De Stieroproute (gele route, 10,5 km) brengt je door sloten, vaarten, polders en langs de rand van het Uitgeestermeer. Een kanoroute waarbij je niet alleen door een rustige polder en een uitgestrekt natuurreservaat peddelt, maar ook over een vaart met veel motor- en zeilboten.

Je vaart langs de achtkantige watermolen De Woudaap. Deze werd gebouwd in 1651. De binnenkruier is nog steeds in gebruik. De Markervaart werd in 1630 gegraven als afwateringskanaal van de Schermer. Tijdens de route vaar je langs het Scoutingscentrum De Stierop. Hier heb je een mooi uitzicht op Markenbinnen en het gelijknamige fort, dat onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.

Crommenijeroute

Je peddelt de Crommenijeroute (rode route, 7,5 km) langs sloten, Krommenieër- woudpolder en terug langs de rand van het Uitgeestermeer. Tijdens de route vaar je langs een reservaat dat bestaat uit water, moerassige oevers en aangrenzende graslanden en langs de achtkantige watermolen De Woudaap. Krommenie vormde samen met de Ham tot circa 1350 een verbinding tussen het IJ en de Schermer.

De Woudpolderroute

De Woudpolderroute (groene route, 8,5 km) is een gevarieerde route door de polders en langs de Broekermolen en fort Krommeniedijk. Je vaart langs De Tweede Broekermolen (1631). Dit is één van de vijf molens die vroeger de polder droog hielden. Verder kom je tijdens de route langs een in 1874 gebouwde sluis, die het Alkmaarder- en Uitgeestermeer met de waterrijke polder Uitgeesterbroek verbindt. In de 12e eeuw ontstonden de wateren als de Weijenbus en het Vroonmeer. Als gevolg van de door de westen winden veroorzaakte golfslagwerking, namen de brede wateren in omvang toe. Ook vaar je langs het fort Krommeniedijk, die deel uitmaakt van de stelling van Amsterdam.

kanovaren informatie Kanokaart Uitgeest - Krommenie
Kort aan genoemde kanoroutes is het prima kamperen op de Swaenebloem, een landelijk gelegen minicamping in de polders van Uitgeest.