Steenbergse Vliet - 17 km

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Rondtocht; plm 17km.; 1x overdragen; - Steenbergen, De Roode Weel - 't Wiel, Drenkhoos -Kruisbeek - De Beek - De Baak - Bovensas - de Vliet - Steenbergse Havenkanaal

Ommetjes maken en klunen met de kano
door Franka van der Rijt. vrijdag 28 november 2008

In de zomer is het inmiddels een vertrouwd beeld: kanoërs die op en neer peddelen over de Vliet.

Maar voor een gemeente die zich wil profileren als de 'Waterparel van West-Brabant' is dat een schamel aanbod. Vandaar dat voor 2009 wordt ingezet op een volwassen kanorondje over de Steenbergse wateren, compleet met kluunplekken en aanlegsteigers in de Cruijslandse polder.

Het 'rondje' loopt grofweg vanaf het water van De Roode Weel (net ten oosten van de Afgeslechtedijk) in zuidelijke richting om via het Wiel aan de Drenkhoos en de Kruisbeek weer in noordelijke richting te gaan naar De Beek en De Baak. Daar aangekomen zouden kanoërs zich nu letterlijk vastvaren: de overgang naar het Bovensas ter hoogte van de Kruislandsedijk is niet te nemen. Het is zo'n 'obstakel' dat wethouder Cors Zijlmans snel en letterlijk uit de weg wil ruimen. Als dat allemaal lukt, varen de waterrecreanten komende zomer vrolijk verder om bij het Bovensas weer uit te komen op de Vliet. Van daaruit is het een kwestie van verder varen richting het Steenbergse Havenkanaal om uiteindelijk weer de jachthaven in het vizier te krijgen.

Zijlmans wil het niet bij dat rondje laten. Maandag legt hij namens het college van B en W bij de gemeenteraad alle plannen tot 2018 op tafel, waarmee Steenbergen opgestuwd moet worden in de toeristisch-recreatieve vaart der volkeren. Sommige plannen zijn niet meer dan creatieve ideeën die mogelijk ooit uitgewerkt en opgepakt worden. Een 'themapark' over water en natuur is zo'n idee waarvoor de gemeente best het initiatief wil nemen.

Veel concreter en binnen afzienbare termijn uitvoerbaar zijn de plannen voor aanleg van wandel- en fietspaden. Een pad van Fort Henricus naar De Heen, waardoor mensen langs de Vliet kunnen wandelen, moet er medio 2009-2010 liggen, compleet met uitzicht- en rustplaatsen. Dezelfde termijn heeft wethouder Zijlmans in gedachten voor een bovendijks pad langs het Schelde-Rijnkanaal/Volkerak. Op dit moment is het niet mogelijk om wandelend langs de wal van die wateren te genieten.

Zogeheten 'ommetjes' -wandelingen van zo'n vijf kilometer rondom een kern- komen er ook, te beginnen volgend jaar in Kruisland. Inzet is dat iedere Steenbergse kern een eigen ommetje krijgt met bankjes en informatieborden.

De borden staan sowieso hoog op het gemeentelijke verlanglijstje. "Want als je wil dat toeristen komen, moet je ook zorgen voor bewegwijzering. Bezoekers moet letterlijk de weg worden gewezen naar recreatieve bedrijven en activiteiten", aldus Zijlmans, die de borden vóór de start van het nieuwe zomerseizoen in de grond wil hebben, al dan niet voorzien van het logo 'Brabantse Wal'.

Kant-en-klare dagarrangementen voor Steenbergen zijn er nog niet, maar kunnen volgens het college wel snel op de rails staan. Voorbeeldje: eerst golfen in De Heen, daarna de kano in of op visite bij Fort Henricus. Daar ligt, is de overtuiging op het Steenbergse stadhuis, een schone taak voor ondernemers

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/4115592/Ommetjes-maken-en-klunen-met-de-kano.ece

Type: rondtocht
Soort: beekjes en sloten
Afstand: 17 kilometer
Overdragen in Steenbergen?
Helaas zijn na vele jaren de kano in- en uitstapvoorzieningen aan de voorgestelde kanoroute nog verre van optimaal. We verwijzen beleidsmakers en ontwerpers van de gemeente Steenbergen graag naar ons artikel:

Kanovaarwegen en voorzieningen