Een dagje kanovaren in de Biesbosch

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kanovaren Biesbosch; rondtocht; plm. 17km.; Start-eind: Jachthaven Drimmelen
Let op scheepvaart bij oversteek Amer! - Tip! Startplaats zonder oversteek Amer? - Check de prima alternatieve startplaats Vissershang!


© Jan Pardon - Kajaktourtochten Jan Pardon - Een klassieke kanotocht voor kano-
en kajakliefhebbers met bijzondere in- en uitstapplaats.


27 april 2008 - Op voorstel van één van onze vaarmaten de Biesbosch gaan verkennen. Terwijl de weervoorspellers er niet uitgeraken of het nu zaterdag of zondag de beste dag zou worden van het weekend varen we met 20° en een flink zonnetje een tochtje in dit natuurgebied.

kanoroute biesbosch We hebben afspraak in Drimmelen, en bij het binnenrijden valt onmiddellijk de nieuwe strakke aanpak van de nieuwe jachthaven met camping. Parkeerautomaten en nog een lege (betalende) parkeerplaats met slagbomen. Nostalgisch van aard trekken we naar de oude jachthaven en daar komt Theo de hoek omgereden en samen gaan we op onderzoek. De dijk af en daar staan we bij café 'Watersport' met een zonnig uitnodigend terrasje . We kunnen hier de auto's (nog onbetaald) parkeren en genietend van een lekker kopje koffie wordt alvast de tocht voorbereid..

Wanneer we de vriendelijke waard van het verhuurbedrijf vragen of we met onze eigen boten bij hem mogen starten blijkt dat geen enkel probleem te zijn. Hier is iedereen welkom. Als Herman eraan komt beginnen we stilaan onze bootjes te pakken. Omstreeks de middag starten we onze rondvaart.

kanovaren biesbosch Foto: kanoweb.nl - Een typisch beeld van de Biesbosch: Na een mooie tocht de Amer oversteken naar de startplaats in een laagstaande zon en "modelvaren" voor het nieuwe logo voor de website van mijn vaarmaat ;-)

We varen met het getij mee richting Hollands Diep, met toch een flinke bries op kop. We slaan het Noordergat van de Plomp in en op een strandje genieten we van onze lunch. Met dit goede weer zijn al heel wat jachtjes in roulatie en vlak voor onze neus wordt zelfs een aanmerend jacht door een nerveuze 'zondagskapitein' bijna aangevaren. Slechts met een flinke zwaai en een hevige versnelling is het gevaar geweken. Echter niet zonder een reeks overbodige en nare opmerkingen van de aanvaarder die er met een flinke vaart vandoor gaat.

We houden het voor bekeken en met een flink zonnetje zetten we onze tocht verder via het Gat van de Kerksloot. Het eerste kano slootje naar Keesje Killeke is echter versperd door allerlei omgevallen bomen en verder door zien we nog verschillende hindernissen. We keren om en vervolgen dan maar de zeer mooi kanoroute in het Middelveld met langsheen de oevers verschllende sporen van bevers. Wat een enorm verschil met de drukke Amer !!!

Terug op Keesje Killeke ontmoeten we de laatkomers Danny en Anthony die ons verder vergezellen. Aan de polder Kwestieus bij een aanlegsteiger met kanofaciliteiten nemen we nog een rustpauze en we besluiten ondanks de dreigende onweerswolken, die gelukkig niet meer waren dan dat, om Visserhang aan te doen.

We maken er een rustig wandeltochtje van, nemen veel foto's. Het blijft toch een bijzonder mooi gebied. In Vissershang nemen we nog een kopje koffie en vatten dan met een laagstaande zon de terugtocht aan. Links van ons de indrukwekkende centrale met koeltoren.

Bij het oversteken merken we nog het belang van het watertransport, een groot containerschip laat ons nog eens aanvoelen hoe nietig en kwetsbaar we zijn. De hekgolf wordt met gemak genomen en veilig bereiken we de oude haven van Drimmelen. Bij het aanleggen worden we door iemand van het verhuurbedrijf nog geholpen ondanks dat we toch met onze eigen boten varen. We besluiten na het inladen nog even na te genieten op het terras en de waard vertelt ons allerlei wetenswaardigheden en geeft ons nog wat nuttige tips voor onze volgend bezoek aan dit natuurgebied.

Een sfeerimpressie van "onze" kajaktocht op 27 april 2008.
( kajaktourtochten.be - kanoweb.nl en vrienden )

Kanovaren in Nationaal Park de Biesbosch

kanovaren informatieEen heerlijk dagje er op uit in Nationaal Park de Biesbosch met kano of kajak?
Bij Café Watersport in de oude jachthaven in Drimmelen kun je kiezen uit verschillende modellen kajaks of kano's. Twee- of drie persoons canadeese kano's en enkel- of dubbelzitkajaks zijn ruim voor handen. Op je gemak genieten van de natuur, smalle slootjes en kreekjes.
Wil je zeker zijn dat bij aankomst kano of kajak klaarligt, bel even om af te spreken: 0162 - 68 23 97 (vanuit België: 0031 - 16 26 82 397) Roei- en kajuitboten kunnen ook worden gereserveerd.

Camping Biesboschhoeve

kanovaren informatieOp eiland "De Vischplaat" in Nationaal Park de Biesbosch. Enkel bereikbaar per (huur)kano of boot. De Biesbosch is ideaal voor een avontuurlijk tocht per kano of roeiboot. Zo komt u op plaatsen waar u op geen andere manier kunt komen. De weg zoeken door kronkelige kreekjes, onverwachte ontmoetingen met zeldzame vogels. Als u geluk hebt kunt u in de avondschemering in alle stilte een bever zien. Overnachten in de Biesbosch met alleen het geluid van de wind en de vogels, beleef de stilte. Wandelend over de dijk kunt u genieten van wilgenbossen, grienden, riet- en ruigtebegroeiing, wind en water. Op de boerderij kunt u de dieren bekijken en verse melk en eieren kopen voor het ontbijt.
Camping Biesboschhoeve