Slinge - Gelderland levert mooie streken!

kanovaren op de Groenlose Slinge Kanotochtje Groenlose Slinge; Stuw Beekvliet, Borculo tot onder de brug bij boerderijmuseum de Lebbenbrugge; plm. 6km. vv

Update 13-7-2021: Start jij vanaf de kanostoep aan de Berkel? Een korte stukje Slinge peddelen is inderdaad fantastisch, maar wees je bewust dat je hier een natuur- en rustgebied voor wild in vaart. Peddel beslist niet in de oude arm! Spaar uitdrukkelijk de oevers en leg zéker niet aan op het eiland. Volg bij huis Beekvliet en eiland de gekanaliseerde Slinge heen- en terug (langs westelijke oever). Geniet vooral in alle rust van de natuur om je heen. Het verscholen wild is je dankbaar!
Voor het varen met grote(re) groepen s.v.p. vooraf informeren bij Waterschap Rijn IJssel.

Wat doe je half oktober wanneer ons weerinstituut zomerse temperaturen belooft? Er lekker op uit! Geen flinke kanotocht deze keer, maar gewoon lekker "lummelen" op de (Groenlose) Slinge bij Borculo. Op gemak rijden we met kano en kajak op het dak richting stuw Beekvliet. We zijn niet de eersten, op de kleine parkeerplaats is nog net één plekje om onze bolide te stallen. Afladen is zo gepiept, nog even de peddels en vesten erbij, klaar voor vertrek. Oeps! Koffie en broodjes niet vergeten! Op naar de kanostoep.

Kanovaren Groenlose Slinge - Beekvliet - Lebbenbrugge Langs het fraai opgeknapte landgoed Beekvliet peddelen we door een karakteristiek landschap van bos boerenland. In het loofbos staan nog heel wat oude zomereiken die rond 1840 zijn aangeplant. Het kampenlandschap met zijn verspreid liggende boerderijen is hier na 1850 nauwelijks veranderd. Een heerlijk rustige omgeving. We vangen met volle teugen de warme zonnestralen. Langs de dichte begroeiing van een oude arm "flitst" in de zon een ijsvogeltje voorbij. Mooi!
Rustig aan verder stroomop. De wind trekt aardig aan. Okee.. die hebben we dan op terugweg in de rug, dat scheelt. Een "vuilvanger" van wat flinke balken dwars over de stroom laat ons nét genoeg ruimte om door te varen.

Kanotocht Slinge Borculo Lekker lummelen over de meanderende Slinge

Prachtig begroeide oevers aan voorheen gekanaliseerde walkanten, afwisselend meanderend als vanouds. Het trekpontje, ligt er nog superglimmend bij. Even bukken voor het touw. Voetgangers en fietsers via het Jan Ribberspad hebben hier een unieke mogelijkheid de Slinge over te steken. Rustig peddelend spotten we een ware keur aan vogels. Wat blèrende schapen lopen op de walkant een klein stukje met ons op. Even schiet me ons tochtje in Jisp door het hoofd: "Niet zo dicht bij de kant joh!" ... "Wat nou.." mekkert ie terug "We zijn hier wel kanovaarders gewend hoor. Dan nog, een zwemdiploma is hier verplicht zo kort aan de waterkant, wist je dat niet?"

Kanotocht Slinge Borculo De Lebbenbrugge - onze buit?.. een grote zak walnoten voor de wintermaanden..

"Gij zijt nog niet over de Lembrug"

Ofwel zoals het oude spreekwoord zegt: "U zult niet slagen omdat u nog wat onverwachts zal overkomen". Het waterschap neemt met de aanleg van een "onneembare" vistrap van voor tot achter de brug het ontstaan van dit spreekwoord wel heel erg letterlijk.

In 1672, toen Münsterse troepen na de inname van Groenlo verder trokken en buitgemaakte koeien vervoerden, riepen de bestolen boeren "Y bunt nog niet oaver de Lembrugge (Lebbingbrug)". En zo geschiedde, want de Staatse troepen lagen daar te wachten en namen de buit in.

Wij wagen onze kano's toch maar niet aan de scherpe betonning van deze vistrap. Een prima gelegenheid om het boerderijmuseum de Lebbenbrugge eens te bezoeken. Een mooi kijkje in het leven en bedrijf van de boerenbevolking in het begin van de twintigste eeuw.

Zon en wind in de rug, stroom mee. Op gemak "lummelen" we terug naar de stuw. Door het bos, langs de oversteekplaats voor paarden en pony's, midden door het prachtige landgoed Beekvliet. Heerlijk nazomeren en als buit een grote zak walnoten voor de wintermaanden mee terug naar huis.

Boerderijmuseum de Lebbenbrugge Herfst kanotochten, even nazomeren!