Schipper mag ik (je) overvaren?

kajakroute vice versa kanovaren Kajakroute Berkel Zutphen; vice versa; plm. 7,5 km.; Start-eind, kanostoep Kerkpad Warnsveld - ri. Zutphen - Grote Gracht - duiker Overwelving tot overlaat IJssel retour: stukje Graaf Ottosingel v.v.

Het is april, dus de fluisterboten van Zutphen varen weer meerdere keren per dag langs de mooiste plekjes aan de rivier de Berkel. Vele enthousiaste vrijwilligers treden op als schipper en varen deskundig om de barrières heen die de Berkel rijk is. De fluisteraar (de schipper) vertelt op zijn eigen unieke manier over de geschiedenis van de Hanzestad Zutphen en haar historische monumenten langs de route.

Fluisterboot Zutphen Sinds 2007 wordt er ook onder de Overwelving doorgevaren tot bijna aan de IJssel. Een nieuwe doorvaart naar de Grote Gracht is gerealiseerd zodat de vloot van zes fluisterboten ook de prachtige panden aan de Jacob Damsingel en de Nieuwstad vanaf het water laat zien.

De rondvaart begint en eindigt middenin het centrum van Zutphen, bij de steiger op de Rijkenhage. Momenteel worden bijna 30.000 gasten per jaar langs vele bezienswaardigheden van Zutphen gevaren. De fluisterboten zijn dan ook hét toeristische succes van Zutphen en op zonnige dagen niet meer weg te denken.

"Gij moet wijken, ik kan niet manoeuvreeren"
De fluisterboten worden voortgedreven door electro motoren die een minimaal geluid maken. Lekker rustig peddelend in de doorvaart vanaf de Grote Gracht naar de Berkel willen rechtsaf richting de binnenstad. Zonder vaart te verminderen komt een van de stille fluisterboten linksaf invaren. De motor van de fluisterboot is inderdaad zo stil dat wij hem niet horen. En zéker niet onder het bruggetje van het Bongerspad. De schipper in paniek horen we wel ;-) "Terug! terug! Ik kan écht niet achteruitvaren!" Hij legt zijn motor stil en vaart door. Gelukkig is onze kano wél voorzien van een "achteruit".

Opgelost! En met met veel plezier ;-) Zo vroeg in het voorjaar is de "achteruit" van de fluisterboot blijkbaar nog niet voldoende gesmeerd of de toeter glimmend gepoetst en gemonteerd. Maar heren schippers... veiligheid gaat voor, ook op het water! Veel vaarplezier toegewenst!