Rondje Zutphen - afwisselende najaarstocht

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Rondtocht; plm. 16km.; kanokarretje mee; 4 x overdragen; Berkel Warnsveld - Zutphen IJssel - Eefde Twentekanaal - Afleidingskanaal - retour Berkel - Kanokaart

Eind november 2011 in zicht. Rijkswaterstaat voorziet dat de waterstand in de grote rivieren tegen het eind van de week lager zal zijn dan ooit. De verwachting is dat de stand van de Rijn bij Lobith zakt naar 6.90 meter boven NAP en dat is lager dan het record van 2003. De lage waterstand heeft ook gevolgen voor de scheepvaart. Er kan minder lading per schip worden vervoerd vanwege de geringe diepgang. Varend vanaf de Bult van Ketjen richting het Twentekanaal is het dan ook merkbaar drukker dan gewoonlijk.

Bult van Ketjen Weer een mooie dag uitgekozen voor een heerlijke rondtocht Zutphen. Het zonnetje schijnt, maar het is fris genoeg om me wat betreft kleding in ieder geval goed te beschermen tegen "onverwacht" vocht. Achteraf geen verkeerde keus, de terugweg vanaf Warken is flink nevelig. Het rondje Zutphen is een van mijn favorieten. Kajak, open kano (C2), om het even. Vandaag de solo. Droge kleren, je weet maar nooit, en een karretje mee voor de oversteek van de IJsselkade. (Berkel - IJssel)

Brug bij Zutphen Het is rustig in de stad. De fluisterboten liggen aan de ketting, een beetje jammer op zo'n fraaie dag. Twee zwanen peddelen lekker voor me uit onder de Overwelving door. Mooi.. de automatische verlichting werkt nog. Na de eerste overdraging zak ik rustig de IJssel af. Onder de brug staat normaal een behoorlijke stroming, maar vandaag is deze merkbaar minder en geeft me dan ook mooi de kans om eens wat plaatjes vanuit een andere hoek te schieten.

IJssel Aan de ingang van het Twentekanaal zoek ik even de wal. Drie vrachtschepen manouvreren behendig en geven elkaar goed de ruimte. Varend richting het sluizencomplex is duidelijk te zien waar binnenkort de derde brug over het kanaal gebouwd zal worden. Vanwege de lage waterstand is de voorsluis, een extra sluis aan de benedenzijde van de gewone sluis die ervoor zorgt dat schepen de gewone sluis in kunnen varen, in gebruik. Nog niet eerder gezien op een van mijn rondjes. In ieder geval met de kano weer een flinke klim omhoog. Een drijvende kanostoep is iets te veel gevraagd, maar wie weet komen RW en het Recreatieschap nog eens op het idee om samen een mooie trap met kanoglijgoot aan te leggen? De kanostoep aan het Afleidingskanaal ligt er tenslotte al.

Afleidingskanaal Richting Warken neem ik de prachtige omgeving eens goed in me op. Het landelijke groen, de fraaie uitzichten, de vele vogels. Grote groepen ganzen verzamelen zich in de omliggende weilanden. Hoe zal dit alles er uit gaan zien wanneer hier het plan "de Rees" vorm krijgt. Gaan grote villa's en landhuizen het beeld aan het water bepalen?

Berkel Nog even pauze inlassen aan de stuw in Warken. De een na laatste overdraging. Het laatse beetje koffie uit de thermoskan smaakt nog prima. De laagstaande zon kleurt het water, nevel trekt over de weilanden en het water. Het begint stilaan fris te worden. Nog een paar kilometer over de Berkel en dan de kano op de kar naar huis. Een warme douche en opgebakken zuurkool. In alles een heerlijke dag..