Kanovaren Berkel - snoeien in de winter

kanoroute vice versa open kano varen kanoroute Berkel; plm 8 km.; geen overdragingen; (even tijdelijk obstakel wegwerken ;-) Start-eind: Vonder Warnsveld - ri. Zutphen - Berkelpark - Grote Gracht - Stuw Kapperalle, vv

De echte winter laat nog steeds op zich wachten. Vandaag een uitgelezen dag om er met de kano op uit te trekken voor een eerste tochtje in het nieuwe jaar. Het Berkelpark, onderdeel van de hermeandering in het kader van het project "Beleef de Berkel" is sinds een paar weken open. Nieuwsgierig peddelen we richting Zutphen de nieuwe-oude "slingers" in de rivier. De walkanten zijn nog strak, maar zullen in het voorjaar snel begroeid zijn lijkt het. Een fraai bruggetje ontsluit een nieuw wandelpark voor de buurtbewoners.

... Lees verder:
Kanovaren Berkel - snoeien in de winter

Kanovaren langs stuwen duikers en kastelen

kanotocht enkel Een richting kanotocht; plm. 10 km.; Let op! Niet geschikt voor kajak of groepen! - Smal, ondiep en veel obstakels - best: lichtbepakt, solo én shuttle! ;-)

Een kanotocht over de Baakse beek (ook wel de Vordense beek genoemd) wordt een tocht met heel wat hindernissen. De vele stuwen en lage duikers zorgen voor flink wat overdragingen. Neem daarbij de overhangende takken, het vele snoeihout wat nog geruimd moet worden, de af en toe flink lage waterstand en je hebt bijna alle ingrediënten voor een uitzonderlijke kanotocht door een prachtig glooiend landschap van de Achterhoek met afwisselend akkers en bossen. Het meest markante aan de tocht zijn wel de vele kastelen en landhuizen met fraai aangelegde tuinen die ik passeer.

... Lees verder:
Kanovaren langs stuwen duikers en kastelen

De IJssel, een traject dat je gewoon MOET meemaken!!

kanotocht enkel Een richting kanotocht, plm 50 km.; Rhederlaag - Giesbeek - Doesburg - Dieren - Brummen - Bronkhorst - Zutphen - Eefde - Gorssel - Deventer

Sinds 1994 vaar ik met grote regelmaat een van de mooiste vaartrajecten in Nederland: de IJssel, van Giesbeek naar Deventer. De eerste tochten in onze canadees, een Zweedse Trapper, of de Wilderness kajak. Op een "winderige" dag zag je me ook nog wel eens in de Pryon Taifun genieten in de flinke golven, veroorzaakt door de combinatie van scheepvaart en harde wind. Heerlijk! Maar.. het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De open kano (solo) of onze gerestaureerde hout-canvas hebben momenteel zo m'n voorkeur. ツ

kanovaren hoog water ijssel

... Lees verder:
De IJssel, een traject dat je gewoon MOET meemaken!!

Berkel, IJssel, Twentekanaal en Groene Kanaal

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Rondtocht; plm. 16km.; kanokarretje mee; 4 x overdragen; Berkel Warnsveld - Zutphen IJssel - Eefde Twentekanaal - Afleidingskanaal (Groene kanaal) - retour Berkel - Kanokaart

Een prachtige zonnige middag, dus wat let ons. Even wat voorbereidingen zoals de nodige koffie en broodjes. De kajak's op de kar en op naar de Berkelvonder in Warnsveld. De tocht is ons al bekend, maar vandaag voor het eerst per kajak. Na een klein half uurtje zetten we over van de Berkel naar de IJssel. Even een klein eindje lopen langs de kade. Lekker zomerse taferelen, vol terrasje met zonaanbidders, kinderen met ijsjes, fietsers en wandelaars. Gelukkig is de IJsselbrug afgesloten, dus het is erg rustig wat betreft het autoverkeer.

... Lees verder:
Berkel, IJssel, Twentekanaal en Groene Kanaal

Kanotocht Berkel - Borculo - Eibergen vv

kanoroute vice versa kanovaren kanoroute Berkel; plm 17 km.; 2x2 overdragen; Start-eind: stuw Hambroek Borculo - ri. Eibergen -Haarlo - Avinkstuw - stuw Stokkersweg - centrum Eibergen (park de Maat)

Het kan maar niet op. De zomerse temperaturen nodigen ons opnieuw uit om weer eens een "etappe" van de Berkel met kano en kajak te gaan verkennen. We varen het traject vanaf Borculo tot Eibergen. Vice versa een kleine 17 kilometer inclusief 2x2 overdragingen bij de stuwen.

... Lees verder:
Kanotocht Berkel - Borculo - Eibergen vv