Kanovaren langs stuwen duikers en kastelen

kanotocht enkel Een richting kanotocht; plm. 10 km.; Let op! Niet geschikt voor kajak of groepen! - Smal, ondiep en veel obstakels - best: lichtbepakt, solo én shuttle! ;-)

Een kanotocht over de Baakse beek (ook wel de Vordense beek genoemd) wordt een tocht met heel wat hindernissen. De vele stuwen en lage duikers zorgen voor flink wat overdragingen. Neem daarbij de overhangende takken, het vele snoeihout wat nog geruimd moet worden, de af en toe flink lage waterstand en je hebt bijna alle ingrediënten voor een uitzonderlijke kanotocht door een prachtig glooiend landschap van de Achterhoek met afwisselend akkers en bossen. Het meest markante aan de tocht zijn wel de vele kastelen en landhuizen met fraai aangelegde tuinen die ik passeer.

Baakse beek - ook wel Vordense Beek In principe is de Baakse beek niet zo geschikt voor een kanotocht. Met de kajak hoef je het al helemaal niet te proberen. Vele kanten zijn zo steil dat normaal in- en uitstappen niet mogelijk is. De gemiddelde diepte is vaak niet genoeg om een behoorljke peddelslag te maken. Met een lichte solokano is het dan nog net te doen. Bij de lage duiker zoals onder het spoor bij de Wiersense weg heb ik net een duimdikte ruimte over om te passeren, maar moet me dan wel helemaal plat onderin de kano wurmen. Ik heb het er graag voor over.

Landgoed de Wierse Begin maart, een beetje wind, maar een aangename temperatuur. Bij het landgoed van kasteel Ruurlo start mijn tocht. Het eerste kasteel op de route is in de jaren tachtig gerestaureerd en is tot de fusie van de gemeente Berkelland gebruikt als gemeentehuis van Ruurlo. Veel sprokkelhout in het water en flink wat obstakels hier. Maar ja, beter in het voorjaar varen dan wat verderop in de zomer. Dan is de begroeiing zeker zo dik dat er geen doorkomen aan is.

De mooiste tuin van Nederland Na enkele stuwen en duikers vaar ik plots door "de mooiste tuin van Nederland". Tenmiste, zo staan de tuinen van kasteel de Wierse al vele jaren bekend. De buitenplaats van de familie Catacre is omringd door een groot historisch landgoed. De 16 hectare grote tuin is omringd door 32 hectare landschapspark en is op gezette tijden opengesteld voor het publiek. Hier zo maar even langsop varen is écht genieten. Bij de oude stuw neem ik even ruim de tijd voor een lekkere hap en warme bak koffie, om na het overzetten verder langs het landgoed Medler te peddelen. Dit huis en landgoed is privebezit en is helaas niet toegankelijk voor het publiek. Trouwens vanwege het hoge talud hier aan de beek, vaar ik eigenlijk ongemerkt voorbij.

Achter de Kranenburg Flink wat duikers en stuwtjes verder wordt het landschap wat meer open. Achter langs de Kranenburg een fraai uitzicht op de kerk. Camping Meulebrugge ligt er nog groen en verlaten bij, wachtend op de eerste zomergasten. Landgoed Wientjesvoort doemt voor mij op. Prachtig gerestaureerd. Ik herinner me nog goed de desolate toestand waarin het huis zich jarenlang heeft bevonden. Onder de Ruurloseweg door en eindelijk mijn laatste keer overdragen bij de stuw.

Landgoed Wientjesvoort De laatste koffie gaat er nog warm in. Van hieruit een klein half uurtje peddelen, onder het spoor door en dan richting het laatste kasteel aan de route, kasteel Vorden. Ook dit kasteel heeft jarenlang leeg gestaan, maar is uiteindelijk na een flinke restauratie in de jaren zeventig in gebruik genomen als gemeentehuis van de voormalige gemeente Vorden. Tegenwoordig wordt het gebruikt als huwelijkslocatie en hotel en ook te bezichtigen (onder leiding van een gids).

Kasteel en oude eik Vorden De zon staat al laag, nog even langs de oude eik van Vorden en rond het kasteel onder om de sfeer goed te snuiven en dan naar huis, nagenieten van een heerlijke middag varen op een van de vele beken die de Achterhoek rijk is.