Kanovaren in de Achterhoek

"Kanovaren in de Achterhoek?" Kom er maar eens varen, ontdekken en genieten!
De Oude IJssel en de Berkel lenen zich ideaal voor een meerdaagse SUP- of kanotocht. Op beide riviertjes peddel je niet alleen door een prachtig landschap, maar ook langs en door cultuurhistorische stadjes en andere bezienswaardigheden. Wat te denken van een leuke stadstocht door Zutphen. Aan de oevers van Oude IJssel en Berkel zijn fraaie kanostoepen en -steigers aangelegd zodat je je SUP- of kanotocht perfect kunt starten of onderweg bij de stuwen veilig kunt overzetten.

Kano avontuur Achterhoek Ontdek de verrassende Achterhoek vanaf het water. Ga op kano-avontuur met de kids. Ontdek en geniet!

Varen op de veengoot

Ook het achterland is rijkelijk voorzien van vele beekjes of veengoten waar je -afhankelijk van de waterstand- prima fantastische dagtochten met je kano of kajak kunt peddelen. De prachtige beken of veengoten die uitmonden in de Berkel of Oude IJssel lenen zich -met name in het voorjaar- voor wat kortere kanotochten. De begroeïng is dan nog minimaal. Meestal wordt er pas medio september door het Waterschap weer gemaaid en flink schoongemaakt.

Laakentocht - fraaie rondtocht Warnsveld - Zutphen - overmatige plantengroei 's zomerse plantengroei in de smalle vaartjes

Minder geschikt voor SUPpers, maar met de open kano (canadees) zijn de smallere beken en laken vaak redelijk te peddelen. Met een beetje "puzzelwerk" vaar je de mooiste rondtochten! Bij de stuwtjes is het soms even "kluunen" en onder de vele (vaak te lage) duikers moet je niet bang zijn voor spinnen. Aangezien je op deze vaartjes meestal geen voorzieningen zoals kanostoepen vindt.

Lakentocht - fraaie rondtocht Warnsveld - Zutphen door smalle beken en laken Laakentocht "revisited"

Spaar de natuur!

Bij de veelal schuine oevers is het vrij makkelijk in- en uitstappen zonder schade aan de begroeing te veroorzaken. Heeft de zomer eenmaal haar werk gedaan en zijn de oevers ruim volgroeid, dan wordt het tijd voor de "benenwagen". De onderhoudspaden langs de beken lenen zich dan goed voor fraaie wandeltochten. Op de website Wandelbeeld "Wandelen in de Achterhoek" van Peter Polter vind je korte beeldverslagen en wandelroutes in de regio.

Kanovaren Achterhoek - Veengoot Vorden richting Ruurlo Veengoot Vorden richting Ruurlo

De Veengoot van Vorden richting Ruurlo is een fraai traject, redelijk geschikt om te kanovaren. Vooral in het vroege voorjaar. Je moet wel meerdere malen overzetten. Er zijn géén kanostoepen aanwezig maar aan beide zijden van de stuwen zijn (soms) kleine verstevigingen aangebracht zodat je makkelijk in- en uit kunt stappen. Maak hier gebruik van en spaar de natuur! Je vaart in de regio van de, sinds 1913 vooral bij fietsers bekende Achtkastelentocht, door de bossen van het kasteel Vorden en langs het landgoed Onstein. Overigens vaart van maart tot september de grootste kano van de Achterhoek een kort gedeelte van dit traject. Een leuk uitje met z'n allen? Informeer eens bij Free-Wheel in Vorden.

Herstelwerkzaamheden waterlopen in de Achterhoek

Diverse waterlopen in de Achterhoek zijn door het Waterschap Rijn en IJssel in de loop van de jaren onder handen genomen. De oude waterlopen zijn hersteld en kronkelen weer als vanouds door de Achterhoek. In de jaren zestig zijn veel beken en riviertjes gekanaliseerd om het water sneller af te voeren. Nu wil het waterschap het water juist langer vasthouden, omdat dit goed is voor de natuurontwikkeling. Veel andere wateren in de Achterhoek zullen de komende jaren hun oude loop terug krijgen.

Kanovaren Achterhoek - Vistrap bij de Lebbenbrugge - Groenlose Slinge Vispassage bij de Lebbenbrugge - Groenlose Slinge

Om je een beeld te vormen is het zeker de moeite waard om bij de stuw Beekvliet bij Borculo je kano eens van de Berkel over te zetten in Groenlose Slinge. (een kort stukje varen slechts, maar even een leuke "afsteker") Het Waterschap heeft hier het laatste deel, het traject Beierhorst- Beekvliet nieuw ingericht. Het deel bovenstrooms daarvan is in 2006 al ingericht. Tot aan de vistrap bij Museum de Lebbenbrugge kronkelt de beek weer als vanouds door het landschap.

Kanovaren Achterhoek - Stuw Beekvliet - Berkel Groenlose Slinge Stuw Beekvliet - Berkel Groenlose Slinge

Meanderende Berkel

Ook de Berkel heeft de afgelopen tijd een nieuw gezicht gekregen. Door de herstelwerkzaamheden is de rivierloop ongeveer twee maal zo lang worden om water te bergen. Steile oevers zijn in ere hersteld, gunstig voor amfibiën, vissen, vogels en de plantengroei. De recreatie is hierbij niet uit het oog verloren. Zo zul je ook in de toekomst op de Berkel kunnen blijven kanovaren of een tochtje maken op de de Berkelzomp of fluisterboot en worden prachtige wandelroutes gecreëerd. Een overzicht van de hermeandering: Beleef de Berkel!

Kanovaren, het hele jaar door! - Beleef de Achterhoek

Geen-troep-tip!

Jij wil toch ook graag van deze prachtige natuur blijven genieten? Dan nog één kleine tip: Ga je er een dagje op uit? Laat geen afval achter in de natuur!
Staan er géén bakken om je afval achter te laten? Neem je afval mee terug naar huis! Het is een kleine moeite. Zo houden we met elkaar de natuur schoon.

Kanovaren Achterhoek - Flessentocht AA-Strang - Oude IJssel "Flessentocht" AA-Strang - Oude IJssel

SUPpen op Berkel en Oude IJssel?

Beide riviertjes lenen zich bij uitstek om eens heerlijk met je board er op uit te trekken. Let wel, genoemde slootjes, beken en vaartjes in het achterland vaak ietwat minder. SUPverhuur vind je in Zutphen aan de Berkel en JoytoSUP uit Winterswijk neemt je graag mee naar de Oude IJssel, Aa-strang en meer mooi vaarwater in onze Achterhoek

Kanoverhuur

Kanovaren in de Achterhoek? Aan de Berkel én Oude IJssel vind je meerdere kanoverhuuradressen. Om er maar eens een paar te noemen: Markant in Doetinchem, Fun Sport Total in Warnsveld, Ultimate Adventures in Borculo, Ervaar Groenlo, Ten Brinke in Rekken.

Kamperen of overnachten?

Kano varen Berkelpark Zutphen Berkelpark Zutphen, een fraai nieuw park waar natuurbeleving voorop staat. Genieten op de vlonder, een ommetje maken, kano varen en voor de kids een mooie natuurlijke speelplaats.

Onderweg op je kanotocht vind je diverse mooie stekjes waar je prima kunt kamperen of overnachten. Aan de Oude oude IJssel vind je de kampeerterreinen zoals Slootermeer tussen Ulft en Etten en Siebieverden bij Laag Keppel. Een kanokarretje mee is wel handig. De campings liggen niet direct aan het water. Aan de Berkel bij Haarlo Boerderijcamping Veldzicht (karretje mee). Bij Almen stap je zo van de kanostoep camping Domein Groot Besselink op of bespreek bij het zwembad in Almen een van de vier trekkershutten aan het water. Hou je van comfort en ga je (ook) voor een dagje Zutphen, dan is B&B de Berkeltuin, de naam zegt het al, direct aan het water, een prachtig plekje. Na een verzorgd ontbijt vanuit de tuin zo het water op en genieten!